Ik schrijf het vaker, de lekkerste combinaties ontstaan uit restjes. Het is fijn om geen voedsel te verspillen want daar houden we hier in huis niet van. Zo ontstond dus ook deze salade. Er lagen nog rode bieten in mijn koelkast die op moesten en toen moest ik iets verzinnen. Ik had geen zin in gekookte bietjes of iets warms maar juist in iets fris. Het werd een smaakvolle rode bieten salade die al snel omarmd werd door hubby en andere familieleden en vrienden.

Rode bieten salade

Wij vinden deze rode bieten salade echt super lekker bij een zomerse barbecue maar hij smaakt ook prima bij een winterse stoofpot. De smaken in deze salade zijn echt heerlijk in balans. Fris door de salade, zoetig door de bietjes. De feta maakt het een tikje smeuïg en de olijven geven net dat beetje zout.

Je kunt uiteraard weer naar hartenlust variëren met deze salade. Hou je niet van olijven, dan haal je ze er uit. Heb je geen zin in tomaten vervang deze dan eens voor komkommer. Mijn vriendin Jorien zei laatst dat deze salade ook heerlijk smaakt met een scheutje granaatappel melasse bij de dressing.

Ook is het lekker om te variëren met de soort sla die je gebruikt. Wij kiezen graag voor rucola omdat het een beetje pittig is maar met bijvoorbeeld veldsla smaakt hij ook lekker.

Rode Bieten Salade

Madelon
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Gang Salade
Keuken Wereldkeuken

Equipment

 • Kom

Ingrediënten
  

 • 250 gram biologisch gekookte rode bieten AH
 • 2 handen vol gewassen rucola
 • hand vol gewassen ijsbergsla of spinazie
 • 4 eetlepels extra vierge olijfolie Aldi
 • 1 theelepel fijn keltisch zeezout
 • 1 theelepel zwarte peper uit de pepermolen
 • 1/2 theelepel knoflookpoeder
 • 1/2 theelepel komijn

Voor de variatie

 • 2 tomaten in stukjes gesneden
 • 1/2 komkommer in kleine stukjes
 • hand vol groene of zwarte ontpitte olijven
 • 100 gram fetakaasblokjes of zachte geitenkaas in stukjes
 • 1/2 limoen of scheutje azijn

Instructies
 

 • Koop altijd biologische bietjes, wij vinden die van de AH het lekkerste. Niet alleen omdat ze dan onbespoten zijn maar vooral omdat ze veel smaakvoller zijn dan gewone.
 • Meestal strooi ik de smaakmakers er uit de losse hand royaal op de bieten salade, maar voor een recept is dat niet handig dus heb ik de minimale (!) hoeveelheden voor je genoteerd. Je kan het zelf naar je eigen smaak aanpassen.
 • Neem een ruime kom of schaal zodat je goed kan mixen. Was je bieten en snij ze in stukken. De ene keer doe ik het grof en de andere keer maak ik kleine stukjes. Doe wat jij prettig vind eten.
 • Meng de stukjes biet met de rucola en ijsbergsla of spinazie. Je mengt nu ook eventueel tomaat en komkommer mee als je die wilt gebruiken. Strooi de kruiden en olijfolie over de salade. Hou je van een zuurtje dan kun je limoensap of een scheutje azijn toevoegen nu.
 • Ik hussel alles door elkaar met mijn handen. Zo voel ik ook gelijk of alle kruiden goed verdeeld zijn. Proef en voeg eventueel wat extra kruiden toe. Rode bieten kunnen flink wat kruiden hebben, gebruik je te weinig dan heb je een flauwe rode bieten salade.
 • Als alles goed door elkaar gehusseld is voeg ik olijven en vaak wat stukjes kaas toe. En soms wat extra olijfolie. Ik hou van variatie dus bekijk meestal ter plekke wat ik er wel en niet in doe.
 • De salade is het lekkerste als de smaken even in kunnen trekken. Vaak maak ik de rode bieten salade een uur klaar voor de rest van het eten klaar is.
 • Ik eet deze bietensalade graag naast een warme maaltijd, vooral met vlees zoals lamskoteletten. Houden we wat over dan eet ik dit bij de lunch met een speltbroodje salami. Afgedekt met huishoudfolie in de koelkast kun je de salade binnen een dag na het maken nog rustig eten, het verlept niet.
Trefwoord Bijgerecht, Rode biet, Salade