Ik ben gek op groenten maar niet de standaard versie. Gekookt of gestoomd vind ik te saai en smakeloos. Het geeft me geen boost om meer groenten te gaan eten terwijl dat juist is wat ik wil. Dus probeer ik vaak groenten op een andere manier in het eten te verwerken. Wij eten veel salades en deze kikkererwtenburgers passen daar ook goed bij.

Kikkererwtenburgers

Kikkererwtenburgers zijn vegetarisch en dit recept is ook glutenvrij. Ik gebruik in dit recept een Airfryer, een gewone oven werkt ook en je kan ze uiteraard ook in olie bakken in een koekenpan. Ga je ze bakken in een koekenpan geef ze dan de tijd om te garen voor je ze omdraait. Anders vallen ze makkelijk uit elkaar.

Het recept is genoeg voor 8 of 9 kikkererwtenburgers van 7 cm doorsnede en ongeveer een centimeter dik. Natuurlijk kun je er een broodje burger mee maken. Zelf vind ik de kikkererwtenburgers erg lekker als snack en smaken ze heerlijk bij een salade. Op de foto’s zie je er een simpele tonijnsalade bij.

Wat heb je nodig

 • 240 gram kikkererwten (uitgelekt blik Valle del sol)
 • 1 ui
 • 75 gram fijne havermout
 • 1 tl komijn
 • 1 tl zeezout
 • 1 volle tl sambal manis
 • 1/2 tl zwarte peper
 • 1 volle tl knoflookpoeder
 • handje verse koriander (of andere verse kruid zoals peterselie of dille)
 • 2 eieren
 • keukenmachine
 • Airfryer, oven of frituren in olie in koekenpan

Variatietips

Bereiding

Gebruik je keukenmachine om alles fijn te hakken. Ik heb voor een fijne structuur gekozen omdat mijn peuter ze dan makkelijker eet.

Je kan de keukenmachine korter laten pulsen zodat je een grovere structuur krijgt.

Je doet alle ingrediënten in de keukenmachine en laat deze draaien tot je de consistentie goed vindt.

Voor de Airfryer heb ik stukjes bakpapier gebruikt waar ik 2 volle eetlepels van het mengsel op deed. Een beetje vormen tot een burger met je lepel en klaar. Er passen 3 kikkererwtenburgers in de Airfryer, als je de bakpapiertjes iets kleiner knipt dan ik deed passen er ook wel 4 tegelijk in.

Bak de burgers in een voorverwarmde Airfryer op 190 graden voor 8 minuten.

Gebruik je de oven dan verwarm je deze voor op 190 graden en bak je de burgers in ongeveer 10 minuten gaar.

In een koekenpan doe je een klein laagje zonnebloemolie in de pan en bak je de kikkererwtenburgers aan beide kanten voor ongeveer 5 minuten. Voorzichtig omdraaien zodat ze niet breken.

Op de foto heb ik er een simpele tonijnsalade bij gemaakt. Een flinke hand rucola, een blikje uitgelekte tonijn met zeezout, zwarte peper, knoflookpoeder en komijn naar smaak. Afmaken met een goeie drizzle olijfolie en klaar.

Eet smakelijk!

Maak je een van mijn recepten vergeet me op je social media dan niet te taggen met #Waymadifood, je kan me vinden onder @Waymadi.