“Mama die lust ik niet hoor. Daar hou ik echt niet van!”, zei de peuter. Wat is dat toch met kids en groenten? Na de eerste hap verdween de rest van zijn groenteburger ook naar binnen. Toch lekker dus ;)

Groenteburgers

Deze groenteburgers zijn een van de lekkerste #Waymadifood creaties die ik deze week maakte. In mijn zoektocht om lekker veel groenten in ons eten te verwerken vind ik burgers maken tot nu toe een van de makkelijkste en lekkerste manieren om meer groenten te eten.

Jullie vroegen op Instagram heel enthousiast om het recept so there we go! Meer foto’s volgen nog. Aangezien ik ook nog spelt platbrood en zachte spelt bolletjes voor de peuter aan het bakken was én er gevulde courgettes op het vuur stonden heb ik niet alle stappen vastgelegd op de spiegelreflex. Raincheck peeps.

Wat heb je nodig

 • 200 gram kikkererwten (glas of blik)
 • 2 peentjes
 • 200 gram courgette
 • 1 fijngehakte ui
 • 1 grote teen knoflook
 • 1 large ei
 • 75-100 gram speltbloem of havermout
 • handje fijngehakte koriander
 • theelepel zeezout
 • eetlepel zwarte peper
 • mengkom
 • rasp
 • olijfolie of boter om in te bakken
 • (gietijzeren) koekenpan

Voor de variatie

 • Vervang de kikkererwten door zwarte bonen.
 • Voeg een handje fetakaas of geraspte pittige kaas toe.
 • Vervang de koriander door peterselie of dille.
 • Een theelepel sambal geeft je groenteburger een kick.
 • Een handje fijngehakte (ongezouten) cashewnoten of pinda’s geeft een extra bite.
 • Een eetlepel geroosterde sesamzaadjes geven een Aziatische touch.
 • Eet je vegan? Vervang het ei door een eetlepel gebroken lijnzaad met heet water.

Bereiding

Neem een ruime kom om alle ingrediënten te mengen.

Prak de kikkererwten fijn met een vork. Ik heb altijd kikkererwten in glas in mijn voorraadkast staan. Dan hoef ik niet zelf te weken en te koken. Was en rasp de peentjes en courgette.

Ik maakte ook gevulde courgette dus gebruikte het gedeelte van de courgette die ik weg had gehaald.

De ui en koriander heb ik heel fijn gehakt, de knoflook pers je fijn.

Meng alles met het ei en de speltbloem of havermout. Gebruik je havermout laat het mengsel dan eventjes staan voor je gaat bakken. Bloem neemt vocht sneller op.

Breng het groenteburger mengsel op smaak met zwarte peper uit de molen en zeezout.

Warm je koekenpan op. Ik bak in een mengsel van een klein scheutje olijfolie en een klein klontje boter. Niet te veel, anders zuigen de burgers al het vet op. Net genoeg zodat ze niet aan je pan blijven plakken.

Voor kleine burgers neem je twee volle eetlepels van het groenteburger mengsel en vorm die in je hand tot een burger.

Voor een grote burger neem je gewoon een handvol groenteburger mengsel en vorm je die tot burger. Probeer de groenteburger niet dikker dan anderhalve cm te maken anders duurt het garen erg lang.

Bak de groenteburgers in je pan gaar. Draai ze af en toe even om zodat ze gelijkmatig garen. Elke burger heeft ongeveer 8-10 minuten nodig om volledig gaar te worden. Zet je vuur niet te hoog anders is de buitenkant donker voor de binnenkant gaar is.

Mijn peuter at ze als snack, ze zijn ook perfect om een broodje burger mee te maken of als extra groente aan je maaltijd toe te voegen.

Eet smakelijk! Tag je me op je social media als deze heerlijke groenteburgers maakt? Je kan me vinden op @waymadi.