Plantaardige melk is de laatste jaren steeds populairder geworden. Ik vind notenmelk handig om af en toe geitenmelk mee te kunnen vervangen maar wat er in de winkel te koop is vind ik belachelijk duur. Je betaalt letterlijk voor water met meestal minder dan 5% aan nootjes en een stabilisator en krijgt dan een waterig goedje wat ze notendrank noemen.

Wanneer ik zelf notenmelk maak ligt het percentage nootjes veel hoger en is het qua structuur ook echt vergelijkbaar met normale (volle of halfvolle) melk. Notenmelk vinden wij heerlijk in smoothies, voor de peuter uiteraard in een Squiz knijpzakje. Notenmelk is ook heerlijk in pap en je kan er ook lekkere sauzen mee maken.

Welke noten voor je notenmelk?

Onze favorieten zijn amandel, cashew en hazelnoten om te gebruiken voor notenmelk. Pistache notenmelk is overheerlijk maar een stuk duurder om te maken als je het regelmatig doet.

In tegenstelling tot notenpasta kun je notenmelk in vrijwel elke blender maken. Voor notenpasta heb je echt een hele sterke keukenmachine of blender nodig. In dit artikel zie je de Optimum 9200A blender waar ook nog een review van online zal komen.

Dit recept maakt 1 liter notenmelk. Gebruik alleen ongebrande en ongezouten noten. Waarom ongebrande noten? Ze smaken heel anders en alle voedingsstoffen zijn er letterlijk uitgebrand terwijl je die juist in de notenmelk wil.

Wat heb je nodig

  • 150 gram ongebrande en ongezouten noten
  • ruime kom met warm water om te weken
  • eetlepel rietsuiker (kies voor erythritol als je koolhydraatarm eet)
  • 800-900 ml water

Variatie opties om toe te voegen

  • theelepel zeezout
  • stukje vanillestokje of drupje vanille extract
  • theelepel of eetlepel kokosolie

Bereiding

Je begint door de dag van tevoren de noten te laten weken in ruim water. Ik doe altijd twee keer zoveel water als noten, ze moeten echt onder water staan. Ze gaan een hele nacht weken, minimaal 12 uur en lager is ook goed. Deze stap is echt een must, niet overslaan. Naast dat de nootjes er een lichtzoetige smaak van krijgen heeft het voor je lichaam een belangrijke functie.

Waarom noten weken?

Als je noten laat weken haal je allereerst het enzymenlaagje wat op de buitenkant zit weg. Dit laagje zorgt voor sommigen mensen dat ze een opgeblazen gevoel krijgen of buikpijn na het eten van noten.

Als tweede verwijder je door noten te weken onder andere fytinezuur, een anti-nutriënt. Fytinezuur belemmert onder andere de opname van magnesium, zink, ijzer en calcium. Omdat het ook in graanproducten, koffie en rauwe cacao zit kun je er al snel te veel van binnen krijgen als je ook veel noten nuttigt. Ook andere toxische stoffen die in de noten aanwezig kunnen zijn worden door ze te weken geneutraliseerd.

Als derde komen door te weken alle goede voedingsstoffen in de nootjes vrij en zijn ze makkelijk op te nemen voor je lichaam.

Na het nachtje weken spoel ik de cashewnoten goed af en laat ze even uitlekken. Ze gaan in de blender met 800-900 ml water tot de litermarkering bereikt is.

Bij veel nootjes krijg je vaak een residu wat je moet filteren in een schone doek. Mocht je cashewnoten gebruiken, die zijn zo zacht dat ze volledig fijngemalen worden in de notenmelk als je blender sterk genoeg is. Je kan dit niet doen met een staafmixer, die is niet sterk genoeg.

cashew notenmelk

In de Optimum blender is de melk in 45 seconden klaar maar deze is echt heel krachtig. Met een normale blender heb je een paar minuten nodig voor de notenmelk helemaal glad is. Je kan de notenmelk eventueel zeven in een schone doek als je vindt dat deze te ‘zanderig’ is. Je krijgt dan hele gladde melk.

Bewaren

Ik bewaar mijn notenmelk in een hele grote Mason Jar van een liter in de koelkast. Deze notenmelk bevat geen stabilisator zoals de winkelversie wel heeft. Je moet dus even schudden voor gebruik. In de koelkast kun je de notenmelk een paar dagen bewaren. Maak het altijd binnen een week op.