Volg je mijn feed dan zie je regelmatig kikkererwten voorbij komen. Wanneer ik koolhydraten minder krijg ik mijn noodzakelijke koolhydraten vooral binnen met plantaardige producten. Deze salade van tonijn en kikkererwten is snel klaar en fris van smaak. Peulvruchten vind ik heerlijk en makkelijk te combineren. In harira gooi ik vaak een pot extra kikkererwten. Foul, gemaakt van favabonen, staat hier ook vaak op tafel.

Afgelopen zomer had ik veel zin in koud eten dus at ik tussen de middag graag ‘salades’. Deze salade van tonijn en kikkererwten heb ik in vele varianten gemaakt, maar dit is wel mijn favoriet. Tonijn, verse kruiden en een heerlijk rijpe mango erbij die ik toevallig had liggen. De ingrediënten zijn genoeg voor twee grote porties of 3 normale.

Wat heb je nodig

 • 1 blikje tonijn, 2 als je eiwitrijk eet (125 gram)
 • 1 pot kikkererwten in glas (400 gram)
 • 1 grote tomaat in blokjes gesneden
 • hand vol ontpitte olijven
 • handje fijngehakte verse koriander (of peterselie of dille)
 • 3 of 4 augurken, klein gesneden
 • Zeezout
 • Zwarte peper uit de molen
 • theelepel komijn
 • theelepel chilivlokken (optioneel)
 • halve limoen
 • 1 rijpe mango

Bereiding

Neem een ruime kom zodat je alles goed door elkaar kan husselen. Laat de tonijn en de kikkererwten uitlekken.

Werk de moot tonijn los met een vork of je hand en hussel de kikkererwten, olijven, tomaat en augurken er door. Breng het op smaak met alle kruiden en het limoensap. Het zeezout en zwarte peper (en eventueel de chilivlokken) doe je naar smaak. De vers gehakte kruiden meng je er als laatste doorheen. Proef of de kruiden naar je zin zijn en voeg eventueel extra toe.

De mango schil je en halveer je door met een scherp mes zo dicht mogelijk langs de pit te snijden aan twee kanten. Snij de mango in reepjes en verdeel deze op de borden. Zelf voegde ik extra augurk in reepjes toe.

Eet smakelijk!


Chickpea tuna salad

salade van tonijn en kikkererwten

Chickpeas are a regular legume in my feed. When I’m partly cutting my carbs I find my necessary carbs in plant based food. Legumes are delicious hearty and easy to mix with other food. My harira often contains an extra jar of chickpeas. We also love to eat fava beans in Sudanese Foul.

The past summer had me craving for cold food for lunch. Salads where my easy and quick fix. This chickpea tuna salad was tested in many variaties, this version with mango was my favorite. Tuna, fresh herbs and the delicious sweet mango combine together as a well fit glove. These ingredients will make two big portions or 3 normal ones.

What do you need

 • 1 can of tuna (125 grams), 2 when you want extra proteins
 • 1 glass jar chickpeas (400 grams)
 • 1 big tomato, cut into small pieces
 • a hand of unpitted olives
 • a hand full of chopped cilantro (or parsley or dill)
 • 3 or 4 pickles, finely chopped
 • sea salt
 • black pepper
 • 1 teaspoon cumin
 • 1 teaspoon chili flakes (optional)
 • 1/2 lime
 • 1 ripe mango

Preparation

Take a large bowl so you can mix everything together. Discard the liquid from the tuna and chickpeas.

Shake up the tuna and mix it with the chickpeas, olives, chopped tomato and chopped pickles. Season with the spices and add lime juice. Add the fresh herbs. Taste if the spices are enough.

Peel the mango and slice it in halves. Take a sharp knife and cut as close as possible to the pit on both sides. Slice the mango into stripes and divide them on your plate. I also added some extra sliced pickles.