Havermeel is voor mij een handige manier om extra voedingsstoffen aan mijn baksels toe te voegen. Soms vind ik de havervlokken lekker vanwege de structuur maar soms is havermeel een stuk handiger. Ik maak havermeel zelf door in een sterke blender havervlokken tot meel te draaien. Easy peasy en veel goedkoper dan een pakje havermeel halen in de supermarkt.

Ik gebruik meestal fijne havervlokken. In deze blog zie je de Lidl fijne havervlokken. Je kan ook de grove havervlokken, ook wel rolled oats gebruiken. Dan heb je wel een nog sterkere blender nodig, zelf gebruik ik een Optimum. Anders krijg je ze niet fijn genoeg voor havermeel.

Wat heb je nodig

  • Sterke blender
  • Zeef en opvangkom
  • 300 gram fijne havervlokken
  • Luchtdichte bewaarbak (liefst van glas)

Bereiding

De bereiding stelt niks voor natuurlijk. Doe de havervlokken in je blender en laat deze draaien tot de vlokken tot meel zijn gemalen. Ik heb zelf twee blenders thuis staan, een Kenwood en een Optimum. De Optimum is de sterkste en maakt echt superfijn havermeel maar dat is dan ook een blender die in de horeca gebruikt wordt.

Pak de zeef en je opvangkom. Al het havermeel roer je rustig door de zeef. Dit is alleen bedoeld om eventuele hele havervlokken er uit te vissen en het havermeel lekker luchtig te maken. Soms gaat het een beetje klonten door de snelheid van de blender.

Ik bewaar het havermeel in een luchtdichte (glazen) bak. Gebruik het binnen 3 maanden om de kwaliteit zo vers mogelijk te houden. Dat overleefd mijn batch overigens niet haha.

Lekker om te maken met havermeel zijn bijvoorbeeld havermout pannenkoekjes met fruit en honing, zoete aardappel brood of spelt- en haver pannenkoeken (vrijdag komt hier het recept van online).


How to make oat flour

Using oat flour is an easy way to add extra nutritions to your food. Sometimes I prefer oat flakes because of the structure but in cakes, bread or pancakes is oat flour a must for me. And you know me, I often find that supermarkets are disposers haha. So, this is how to make oat flour yourself.

I use fine oats. You can use rolled oats, but then a power blender is essential. A normal blender lacks the streng to make fine flour. I use an Optimum blender which is a pro blender used in the catering industry.

What do you need

  • Strong blender
  • Sieve and mixing bowl
  • 300 grams fine oats
  • Airtight storage box (glass)

Preparation

Making oat flour is easy peasy. Put the fine oats in your blender and let it spin untill you have oat flour. You might need to help the blender by shaking it a little so the ungrounded oats go down to the cutting knives.

Now take your sieve and the mixing bowl. Stir the oat flour carefully through the sieve to reduce lumps or ungrounded oats. This also makes the oat flour airy.

Stack the oat flour in a storage box and use it within 3 months. My batch never survives haha.

Oat flour inspiration: Oat pancakes with fruit and honey, spelt- and oat Dutch pancakes, sweet potato bread.