Saté ajam. Indonesische gegrilde kip op spiesjes die geroosterd worden boven hete houtskool. Heerlijk, maar die barbecue staat niet altijd aan dus maak ik saté ajam onder de grill van de oven. Dit is saté zoals je hem kent van een heerlijk etentje bij de Indonesiër. Niet zoals die lamme kant en klare stokjes die je uit de diepvries kunt kopen.

Ik geef je twee recepten voor saté ajam zodat je kan kiezen voor de authentieke smaak of mijn fusion versie haha. Beide zijn heerlijk. Maak ze met een lekkere pan nasi goreng of serveer ze met broodjes en pindasaus bij een barbecue.

Mocht je opzoek zijn naar nog meer lekkere barbecue recepten, bekijk dan ook vooral eens deze verzamelblog.

Voor de fusion variant gebruik je een aantal minder traditionele ingrediënten zoals appelazijn. Maar geloof me, dit is ook echt super lekker. De appelazijn zorgt er namelijk voor dat de kip super lekker zacht en sappig wordt. Onze favoriete appelazijn is die van Bragg. Deze heeft de zogenoemde “moeder” er nog in zitten en is ook heel goed toepasbaar voor vele andere gezondheidsdoeleinden. Echt een product om sowieso standaard in je keukenkastje te hebben staan.

Ook het gebruik van de Japanse soya en de kipkruiden van de Jumbo zijn een heerlijke variatie. Ik kan je dan ook zeker aanraden om beide eens uit te proberen.


Saté Ajam

Madelon
Voorbereidingstijd 1 dag
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Wereldkeuken

Equipment

 • Saté stokjes
 • Kom
 • Oven of grillpan
 • Bakplaat
 • Bakpapier

Ingrediënten
  

Saté Ajam traditioneel

 • 1 kilo kipfilet of kippendij sappiger
 • 5 tenen geperste knoflook
 • 2 theelepels djinten komijn
 • 2 theelepels ketoembar koriander
 • 3 eetlepels ketjap manis is zoet
 • 2 eetlepels ketjap asin is zout
 • 4 cm verse djahé gember of 3 theelepels gemberpoeder
 • 1 eetlepel citroensap1 eetlepel sambal oelek
 • scheutje neutrale olie

Saté Ajam fusion

 • 1 kilo kipfilet of kippendij sappiger
 • 4 eetlepels ketjap manis zoet
 • 4 eetlepels Japanse sojasaus zout
 • 1 volle eetlepel kipkruiden Jumbo
 • 4 tenen geperste knoflook of 1 volle eetlepel knoflookpoeder
 • 1 volle theelepel chilivlokken of 1 volle theelepel sambal oelek
 • 2 eetlepels rijstazijn
 • scheutje neutrale olie

Instructies
 

 • Was je kip en snijd deze in stukken van 2-3 cm. Kies je marinade en doe alle smaakmakers in een mengkom of glazen schaal. Voeg de kip toe en roer alles goed door elkaar. Laat de saté ajam nu marineren. Het liefst voor minimaal een nacht tot 24 uur.
 • Na het marineren rijg je per stokje 4-5 stukken gemarineerde kip op de saté stokjes.
 • Zet je oven met grill op maximaal vermogen. Heb je geen oven met grill? Ga dan voor een grillpan.
 • Bedek een bakplaat met bakpapier en leg de saté ajam er op. Zodra de oven op maximale temperatuur is schuif je de bakplaat vlak onder de grill voor 6-7 minuten. Dan draai je de saté ajam om en grill je nogmaals voor 6-7 minuten.
 • Lekker met pindasaus (sambal kacang) en atjar (groenten in zuur). Eet smakelijk!
Trefwoord Ajam, Indonesisch koken, Saté