Saté ajam. Indonesische gegrilde kip op spiesjes die geroosterd worden boven hete houtskool. Heerlijk, maar die bbq staat niet altijd aan dus maak ik saté ajam onder de grill van de oven. Ik geef je twee recepten voor saté ajam zodat je kan kiezen voor de authentieke smaak of mijn fusion versie haha. Beide zijn heerlijk.

Wat heb je nodig

Saté ajam authentiek

  • 1 kilo kipfilet of kippendij (sappiger)
  • 5 tenen geperste knoflook
  • 2 theelepels djinten (komijn)
  • 2 theelepels ketoembar (koriander)
  • 3 eetlepels ketjap manis (is zoet)
  • 2 eetlepels ketjap asin (is zout)
  • 4 cm verse djahé (gember) of 3 theelepels gemberpoeder
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel sambal oelek
  • scheutje neutrale olie
  • Saté stokjes

Saté ajam fusion

  • 1 kilo kipfilet of kippendij (sappiger)
  • 4 eetlepels ketjap manis (zoet)
  • 4 eetlepels Japanse sojasaus (zout)
  • 1 volle eetlepel kipkruiden (Jumbo)
  • 4 tenen geperste knoflook of 1 volle eetlepel knoflookpoeder
  • 1 volle theelepel chilivlokken of 1 volle theelepel sambal oelek
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • scheutje neutrale olie
  • Saté stokjes

Bereiding

Was je kip en snijd deze in stukken van 2-3 cm. Kies je marinade en doe alle smaakmakers in een mengkom of glazen schaal. Voeg de kip toe en roer alles goed door elkaar. Laat de saté ajam nu marineren. Het liefst voor minimaal een nacht tot 24 uur.

Na het marineren rijg je per stokje 4-5 stukken gemarineerde kip op de saté stokjes.

Zet je oven met grill op maximaal vermogen. Heb je geen oven met grill? Ga dan voor een grillpan.

Bedek een bakplaat met bakpapier en leg de saté ajam er op. Zodra de oven op maximale temperatuur is schuif je de bakplaat vlak onder de grill voor 6-7 minuten. Dan draai je de saté ajam om en grill je nogmaals voor 6-7 minuten.

Lekker met pindasaus (sambal kacang) en atjar (groenten in zuur). Eet smakelijk!


Satay ayam

Indonesian chicken skewers roasted above sizzling hot charcoal. Delicious but the barbecue is not always available. The grill of my oven is my solution.

I have two recipes for satay ajam so you can choose the authentic flavour or my fusion version haha. Both are delicious.

What do you need

Satay ayam authentic

  • 1 kg chicken fillets or thighs (more juicy)
  • 5 cloves of garlic, pressed
  • 2 tsp djinten (dried and grounded cumin)
  • 2 tsp ketumbar (dried and grounded coriander)
  • 3 tbsp ketjap manis (sweet)
  • 2 tbsp ketjap asin (salty)
  • 4 cm fresh djahé (ginger) or 3 tsp ginger powder
  • 1 tbsp lemon juice
  • 1 eetlepel sambal oelek
  • a dash of neutral oil
  • Satay skewers

Satay ayam fusion

  • 1 kg chicken fillets or thighs (more juicy)
  • 3 tbsp ketjap manis (sweet)
  • 2 tbsp ketjap asin (salty)
  • 1 full tbsp chicken spices
  • 4 cloves pressed garlic or 1 full tbsp garlic powder
  • 1 full tsp chili flakes or 1 full tsp sambal oelek
  • 2 tbsp rice vinager
  • dash of neutral oil
  • Satay skewers

Instructions

Wash the chicken and cut it in pieces of 2-3 cm. Choose your marinade and add all flavours in a mixing bowl or glass scale. Add the chicken pieces and stir well. Let the satay ayam marinate. Preferably for at least a night to 24 hours.

After marinating baste 4-5 chicken pieces on each satay skewer.

Preheat your oven at maximum power. If you don’t have a oven with a grill use a grill pan.

Cover a baking tray with baking paper and place the satay ayam on it. When the oven has reached the maximum temperture, slide the oven tray just under the grill for 6-7 minutes. Then turn the satay ayam and grill them again for 6-7 minutes.

Delicious with peanut sauce (sambal kacang) and atjar (pickled vegetables). Enjoy!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.