Wanneer je minder koolhydraten wil eten of meer groenten in je eten wil verwerken zijn pastinaak frietjes een aanrader. Je maakt ze klaar in je oven (of Airfryer) en ze smaken heerlijk. De truc is om pastinaak flink te kruiden. Net als zoete aardappel kan dit wortelgewas flink wat kruiden hebben.

Pastinaak

Pastinaak noemen ze ook wel een vergeten groente. Tot een paar jaar geleden was pastinaak in reguliere supermarkten nauwelijks te verkrijgen. Nu haal ik het vaak biologisch bij de Lidl.

Pastinaak zit bomvol vitamine C, foliumzuur, vezels, kalium en anti-oxidanten. Wanneer je pastinaak eet worden de nieren gestimuleerd waardoor je meer afvalstoffen afvoert. Pastinaak smaakt licht zoetig met een citrusachtige noot en kan zelfs rauw gegeten worden. Qua zoete smaak komt hij aardig overeen met de zoete aardappel, al is die nog wat zoeter. Ik gebruik pastinaak graag om koolhydraatrijke aardappels te vervangen. Als je ze kookt worden ze papperig en je kan er ook prima soep mee maken. In linzensoep kun je de aardappel bijvoorbeeld vervangen door een halve pastinaak.

Weg dus met dat label ‘vergeten groente’, deze heerlijke knol mag vaak op je bordje liggen! Pastinaak friet combineer ik graag met gegrilde kippenbouten, hele kip uit de oven of sappige kipfilet uit de oven en soms nog een frisse salade.

Wat heb je nodig

 • 500 gram pastinaak
 • 1 eetlepel knoflookpoeder
 • 1 eetlepel zwarte peper uit de molen
 • 1 eetlepel zeezout
 • Flinke scheut olijfolie

Variatietips

 • Voeg een theelepel gerookte paprikapoeder toe.
 • Voeg een theelepel chilivlokken, harissa of sambal toe als je van pittig houdt.

Bereiding

Verwarm je oven voor op 200 graden.

Ik haal met een dunschiller de schil van de pastinaak en snijd ze in frieten.

Meng de pastinaak met de kruiden en doe er een flinke scheut olijfolie over. Zo krijgen de pastinaakfrietjes een dunne coating die ze lekker krokant maakt.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en verspreid de pastinaak friet op de bakplaat. Nu bak je de pastinaak friet af in 30 minuten onder- en bovenwarmte. Gebruik je een oven zonder fan, hou er dan rekening mee dat het ongeveer tien minuten langer kan duren voor de pastinaak frieten gaar zijn.

Afbakken kan ook in de Airfryer. Zet de temperatuur dan op 180 graden en bak de pastinaak friet af in ongeveer 15 minuten.

Eet smakelijk! Waarmee ga jij je pastinaak friet combineren?


Parsnip fries

When you want to eat less carbs or eat more veggies, parsnip fries are on my weekly list. They are easy to make in your oven or Airfryer and taste delishes. The tric to get them so good is spices. Just like sweet potato this root crop tastes good with some good seasoning.

Parsnip

Parsnip is known in the Netherlands as a ‘forgotten vegetable’. Untill a few years ago parsnip was not available in regular supermarkets. Now I even buy it at the Lidl.

Parsnip contains loads of vitamin C, folic acid, fibers, potassium and anti-oxidants. When you eat parsnip your kidneys are stimulated, to disgard extra waste.

Parsnip has a sweet taste with a hint of citrus and can even be eaten raw. The taste is kind of similar to a sweet potato, though the sweet potato is even sweeter. I love to use parsnip to replace potatoes (rich in carbs). If you cook parsnip they get mushy so they are excellent to make soup with. When making lentilsoup you can easily switch the potatoe with parsnip.

So scrap the forgetten vegetable label, this root is a must have in the kitchen.

I love to combine parsnip fries with grilled chicken legs, whole chicken from the oven or juicy chicken fillets from the oven and sometimes add a fresh en soms nog een frisse salad.

What do you need

 • 500 grams of parsnip
 • 1 tbsp garlic powder
 • 1 tbsp black pepper from the pepper mill
 • 1 tbsp sea salt
 • A good dash of olive oil

Variation tips

 • Add a tsp smoked paprika powder
 • Add a tsp chili flakes, harissa or sambal if you like some heat

Instructions

Preheat your oven to 200 degrees.

I use a peeler to remove the parsnip peel and cut them into fries.

Mix the parsnip with the spices and add a good splash of olive oil while mixing. The thin coating of olive oil gives the fries a good crisp in the oven.

Place some baking paper on a oven tray and spread the parsnip fries out. Now bake the parsnip fries in the middel of your oven with top- and bottem heat in 30 minutes. If you are using an oven without a fan, it might take a few minutes longer to bake the fries.

Enjoy! With what are you going to combine your parsnip fries?