“Hoe verwerk je meer groenten in je eten?” was een van de vragen die ik beantwoordde in de Get to know me blog. Een van de manieren die ik noemde is creatief met groenten worden. Hoe? Door mezelf aan te wennen dat je groenten overal in kan verwerken.

Pompoen platbrood

Dit pompoen platbrood, of pompoen wraps you name it, bestaat voor 50% uit pompoen. Het geheim om deze verhouding te kunnen bereiken is de pompoen van zoveel mogelijk kookvocht te ontdoen.

Boekweit geeft een licht notige, hartige smaak die het zoete van de pompoen in balans brengt. Ik gebruik bewust niet 100% boekweitmeel omdat de smaak dan te overheersend wordt. In deze verhouding is de smaak perfect in balans en met dit recept krijg je heerlijk zacht brood. Uit dit recept haal je minimaal 12 pompoen platbrood.

Wat heb je nodig

 • 325 gram pompoenpuree (zie instructies)
 • 150 gram boekweitmeel
 • 150 gram speltbloem
 • 1 theelepel zeezout
 • 5 gram knoflookpoeder (1 volle theelepel)
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 30 gram kokosolie of ghee of olijfolie
 • extra bloem
 • druppeltje olie om de pan mee in te vetten
 • Pan die erg heet kan worden, liefst gietijzer

Instructies pompoenpuree

Om de pompoenpuree te bereiden neem je 400 gram ongekookte stukjes pompoen. Te koop bij AH in de diepvries en bij Jumbo in het koelvak (2018).

Kook de pompoenstukjes gaar en pers ze uit door een kaasdoek om het teveel aan vocht te verwijderen.

Je houdt nu ongeveer 325 gram aan pompoen over.

Bereiding

Maak het deeg voor het pompoen platbrood door eerst de pompoenpuree te maken en af te laten koelen. Kneed de afgekoelde pompoenpuree met de boekweit, spelt, zeezout, knoflookpoeder, bakpoeder en vetstof naar keuze door. Je krijgt dan een zacht deeg wat niet plakt.

Verdeel de grote bol deeg in balletjes van circa 50 gram.

Verhit je (gietijzeren) pan. Rol de balletjes uit tot platte broodjes van zo’n 2 mm dik. Je krijgt dan een doorsnede van ongeveer 22 cm.

Bak de pompoen platbroodjes aan beide kanten voor een minuut in de hete pan. Ik gebruik een gietijzeren lodge koekenpan.

Beide kanten horen er zo uit te zien. Zo ga je door tot alle balletjes deeg gebakken zijn.

Bewaren

Bewaren doe je luchtdicht afgedekt in de koelkast. Het pompoen platbrood blijft tot vier dagen goed. Vind je ze een beetje droog na een dag of twee? Piep ze dan even in een paar seconden op in de magnetron of een hete pan. Invriezen na het bakken kan natuurlijk ook. Dan heb je altijd een voorraadje liggen!


Pumpkin flatbread

“How do you add more veggies in your daily mails?” was one of the questions I answered in the Get to know me blog. One of the ways I mentioned was getting creative with vegetables. How? To make it normal to use veggies in everything.

Pumpkin flatbread

This pumpkin flatbread, or pumpkin wraps if you like, contain 50% of pumpkin. The secret to achieve this ratio is to strain the pumpkin from too much (cooking) water.

Buckwheat gives a light nutty, hearty flavour which balances the sweet flavour of the pumpkin. I choose to not use 100% buckwheat because buckwheat can have a predominant taste. In this proportions the flavours are all in balance and it gives you really soft flatbread.

This recipe makes at least 12 pumpkin flatbreads.

What do you need

 • 325 grams pumpkin puree (see instructions)
 • 150 grams of buckwheat flour
 • 150 grams of spelt flour
 • 1 tsp sea salt
 • 5 grams of garlic powder (1 full tsp)
 • 1 tsp baking powder
 • 30 grams of melted coconut oil, or ghee, or olive oil
 • extra flour
 • a sprinkle of oil for the pan
 • A skillet, by preference cast iron

Instructions pumpkin puree

To prepare the pumpkin puree you take 400 grams of uncooked pieces of peeled pumpkin.

Cook the pumpkin pieces done and press them with a cheese cloth to reduce the excess of water.

You’ll now have about 325 grams of pumpkin left. Use a fork or you hands to make puree of the pumpkin. A kitchen processor will also do.

Instructions

Prep the pumpkin flatbread dough by first making the pumpkin puree and to let it cool down. Knead the cooled pumpkin puree with the buckwheat and spelt flour, sea salt, garlic powder and your choosing of kind of fat to a souple dough. It will be soft but not sticky.

Divide the dough pieces in little balls of circa 50 grams or a little more.

Heat your (cast iron) skillet. Roll the balls of dough to flat breads of circa 2 mm thickness. They will have a profile of 22 cm.

Bake the pumpkin flatbread on both sides for a minute in the hot skillet. I use my cast iron Lodge skillet.

 

Both sides should look like this. Keep baking untill all the balls of dough are done.

Store the pumpkin bread

Storing the pumpkin bread is easy in the fridge. It will stay good for at least for days. If you find them getting a little bit too dry after a day or two you can give them a boost by heating them in a hot skillet for a few seconds or in the micro wave.

You can also freeze them after baking and cooling. Then you’ll always have a fresh supply!

6 Comments
 1. Ik heb dit recept vandaag gemaakt maar dat is helaas niet helemaal gelukt De 400 g pompoen was na uitpersen zo weinig dat ik dit heb moeten verdubbelen ( heb ik ook gedaan met de overige ingrediënten. Maar ik mistte een bindmiddel, het deeg wilde geen geheel worden en heb toen water toegevoegd om het aan elkaar te binden.

  Doe ik iets verkeerds? Ik had hier zo een zin in.

  Btw: heb nog niet kunnen proeven dus wie weet smaakt het wel.

 2. Ik heb een diepvriesspakje gebruikt van 400 gram en daar ca nog 400 gram zelfgesneden pompoenstukjes bij gedaan (van dezelfde dikte en grootte). Op het pakje stond vermeld dat de pompoenstukjes ca 15-20 minuten in een ruime pan water gekookt moesten worden. Ik heb ca 16 minuten aangehouden. Daarna de stukjes ( waren gewoon normale zachte stukjes) in het vergiet gedaan. Even laten afkoelen en daarna middels een kaasdoek van overtollig water ontdaan. Ik had daarna ca 375 gram overgehouden (dat snap ik dus niet omdat ik het dubbele heb gebruikt).

  Ik heb toen daarna ook de ingrediënten keer twee gedaan. Is dat misschien niet de bedoeling geweest? Want dat was wel heel veel meel bij zo weinig pompoen.

  En het klopt dat er geen water bij moest om het geheel te binden?

  Alvast dank voor je reactie!

  1. Ik denk dat je dan te lang gekookt hebt. Ik herken dat het pak dat aangeeft maar voor die kleine stukjes pompoen is dat al te lang. Maximaal tien minuten is hier al genoeg, dan kan ik ze al doorprikken. Je had dan de verhoudingen van mijn recept aan kunnen houden, want ik hield 325 gram pompoen over. Er had dan maar een heel klein beetje meel nog bij gehoeven. En er hoeft idd geen water bij om te binden, want in de pompoen zelf zit nog steeds genoeg vocht. Als de pompoen te lang is gekookt dan is de pompoen zachter en pers je er nog meer uit. In shaa’Allah lukt het een volgende keer goed <3 Liefs Madelon

Leave a Reply

Your email address will not be published.