Mijn man leert mij regelmatig Arabische gerechten koken. Kebab hala is een hele simpele maar super smaakvolle stoofschotel van lamsvlees die ik ken uit de Sudanese keuken, maar die ook bekend is in de andere Arabische keukens.
Hou je niet van vet dan kun je het lams- of rundervet rustig vervangen door vlees. Maar, je krijgt dan een minder sappig resultaat en minder smaak. Het vet geeft smaak.
Eet je koolhydraatarm/keto dan denk je misschien jeetje wat veel uien, die zijn toch vrij hoog in koolhydraten? Dat klopt. Maar voor de smaak en de saus zijn ze nodig, plus, je eet niet een hele ui op.
Wat heb je nodig
- 4 eetlepels ghee of roomboter
- 4 grote uien
- 800 gram lamsvlees (met bot)
- 200 gram lams- of rundervet
- 2 eetlepels koriander
- 1 volle eetlepel zwarte peper (uit de pepermolen)
- water
- Zeezout
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 4 grote tenen knoflook
Bereiding
Tip: Ik gebruik een gietijzeren soeppan om de kebab hala in klaar te maken. Je hebt in ieder geval een pan nodig met een dikke bodem anders bakt alles aan.
Begin door de uien in halve ringen te snijden en het vlees en vet in blokjes.
Zet je pan op het vuur en laat de ghee er in smelten. Voeg de gesneden uien toe en zet het vuur middelhoog.
Roerbak de uien tot ze mooi lichtbruin beginnen te worden. Dit duurt bij mij een minuut of tien.
Het vlees en vet gaan er nu bij.
Roerbak samen met de uien nog steeds op middelhoog vuur tot het vlees mooie bruine plekjes krijgt.
Dan gaan de smaakmakers erbij: koriander en zwarte peper. Roerbak voor een minuut of 3 zodat de kruiden garen.
Nu zet je het vlees onder water. Deksel op de pan en op een kleiner en laag vuur voor 1 uur laten sudderen. Haal het deksel in de tussentijd niet van de pan af.
Na het uur sudderen roer je alles even door.
Voeg de tomatenpuree en zeezout toe (even proeven). Let op dat je niet teveel zeezout doet want je gaat het vocht inkoken tot een dikke saus.
Wanneer ongeveer de helft van het vocht is ingekookt is je saus klaar. Nu gaat de knoflook erbij. Pers het fijn en roer het goed door de kebab hala heen. Even een paar minuten laten garen en de kebab hala is klaar.
Heerlijk met pompoen ‘hummus’, friet van knolselderij (op de foto) of geroosterde broccoli.
Welke friet heb je gebruikt of de foto is het knolselderij of aardappel
Beide is mogelijk! Op de foto zie je knolselderij.