De keto Ramadan! De meest gestelde vraag in de Lekker halal eten koolhydraatarm en keto groep is ‘Wat doe je met de dadels om het vasten te verbreken?’. Want de sunnah is om het vasten te verbreken met dadels en water. Sunnah is het volgen van de manier hoe de profeet Mohammed, vrede zij met hem, leefde.

Wat nu cruciaal is om te weten is dat de sunnah aangeraden is en niet fard wat binnen de islam een verplichting geeft. Het is dus niet verplicht om je vasten te verbreken met dadels en water, het is een advies.

Eigenlijk is het vrij simpel. Dadels zijn veel te hoog in koolhydraten om binnen een koolhydraatarme of ketogene lifestyle te passen.

Er zijn mensen die ervoor kiezen om toch 1 dadel te nuttigen bij het verbreken van het vasten (dirty keto) en er zijn mensen die ervoor kiezen om alleen water te nemen bij het vasten verbreken (strikt keto). Ik kies voor het laatste en ik zal je uitleggen waarom.

Keto Ramadan

Binnen een ketogene lifestyle verbreek je je vasten met het sunnah water alleen. Dadels zijn niet ongezond, maar wel torenhoog in suiker.

Stel je hebt een dadel van 35-40 gram (medjoul). Dadels bestaan voor bijna 70% uit koolhydraten, suikers. Dat betekent dat je met 1 medjoul dadel minstens 26 gram aan suiker eet. 26 gram aan suiker is 2,5 eetlepel suiker of 5 suikerklontjes! Veel te veel dus voor als je ketogeen of koolhydraatarm eet.

De hele gedachte achter de dadel om je vasten mee te verbreken is dat de dadel zoveel suikers en nutriënten bevat dat je bloedsuikerspiegel een flinke boost krijgt na een dag droogvasten. Die piek in je bloedsuikerspiegel is iets wat je juist wil vermijden bij een ketogene eetstijl.

Het wel nuttigen van dadels kunnen je 1. uit ketose gooien, 2. je cravings geven omdat je je bloedsuikerspiegel teveel geboost wordt en 3. je lichaam gaat extra insuline aanmaken om de piek in de bloedsuikerspiegel weer omlaag te krijgen en waardoor je vet gaat opslaan in plaats van verbranden. Daarnaast dwing je je lichaam door zo’n grote hoeveelheid suikers te nuttigen om te schakelen naar koolhydraatverbranding en vervolgens weer terug naar ketonen als brandstof.

Daarnaast valt het eten van dadels gewoon onder het eten van suikers. Je houdt dan je koolhydratenverslaving in stand in plaats van af te kicken.

Voor mij het meest doorslaggevend om geen dadel te eten is het hoge koolhydraatgehalte. Wil je onder de 30 gram kh per dag blijven dan zit je met 1 medjoul dadel al aan de max van je dagelijkse koolhydraten. Die kun je dus niet meer eten als groenten! En die groenten zijn vele malen belangrijker voor je darmflora en je algehele gezondheid.

Wil je meer lezen over ketogeen eten en de Ramadan? Hier een aantal artikelen voor je: