Hoe zit het nou met de Ramadan en ketogeen eten? Wanneer je intermittent fasting toepast ben je aan het watervasten. Je drinkt immers wel. De Ramadan is droogvasten. Geen eten en geen drinken.

Omdat de tijden kort zijn om te eten en te drinken is het belangrijk te weten waar je op moet letten bij ketogeen eten en de Ramadan. In de islam ben je verplicht goed voor je lichaam te zorgen. Dat wil zeggen dat je tijdens de Ramadan beter kan kiezen voor je lichaam voeden en niet vullen. De Ramadan is geen vreetfestijn maar een maand van ibaadah (aanbidding).

In dit artikel wil ik ingaan op de meest gestelde vragen rondom de Ramadan en ketogeen eten en het samenstellen van je maaltijden. In het nuttigen van de maaltijden bij sahur (de maaltijd voor zonsopgang waarna het vasten start) en iftar (de maaltijd na zonsondergang waarbij het vasten wordt verbroken) zitten veel zegeningen.

Start bij voorkeur met ketogeen eten voor de ramadan zodat je lichaam al gewend is. Het is geen probleem om tijdens de Ramadan te starten met ketogeen eten, maar houd er rekening mee dat je af moet kicken van koolhydraten. Hier kun je meer informatie lezen over starten met ketogeen eten.

Over de veelgestelde vraag of je het vasten nou wel of niet verbreekt met een dadel en water binnen een ketogeen eetpatroon kun je hier verder lezen.

Tips voor ketogeen eten tijdens de Ramadan

 • Ga voor voedzame maaltijden met whole foods als basis. Al mijn recepten kun je hier bekijken. Whole foods is voeding die zo min mogelijk is bewerkt. Geen pakjes en zakjes, maar echt bewust eten zoals ik je laat zien in mijn recepten.
 • Drink bij elke maaltijd elektrolytenwater en neem je supplementen (bijvoorbeeld magnesium), eventueel met wat druppels Greensweet stevia. Je MOET elektrolyten (lichaamsnoodzakelijke zouten) aanvullen wanneer je ketogeen eet, anders krijg je tekorten en lichamelijke klachten.
 • Verbreek je vasten met water, dit is sunnah (het volgen van de manier hoe de profeet Mohammed, vrede zij met hem, leefde). Vermijd dadels en andere suikerrijke voeding, hier kun je een uitgebreide uitleg lezen.
 • Voedzame maaltijden betekent ook dat je voor nutriëntrijke voeding gaat. Geen maaltijdsalades, smoothies of veel fruit, je kiest voor eiwitten met groenten en royaal vetten.
Bron foto: Shutterstock
 • Plan net zoals buiten de Ramadan je maaltijden voor sahur en iftar vooruit. Foodpreppen kan veel rust geven. Het is cruciaal dat je je richt op het nuttigen van voldoende eiwitten en vetten. Je lichaam kan zonder koolhydraten maar heeft eiwitten en vetten nodig om al je basale lichaamsprocessen te kunnen laten draaien. Let er dus echt op dat je niet onder de 1200-1300 kcal per dag duikt. Je hoeft echt niet elke dag in een app bij te gaan houden wat je allemaal eet. Dit is alleen handig als je nog niet helemaal gewend bent aan het inschatten van de hoeveelheden die je lichaam nodig heeft. Hier vind je een heleboel informatie over het starten met ketogeen eten.
 • Stel sahur en iftar zo samen dat je bij beide maaltijden genoeg eiwitten en vetten nuttigt. Stel dat je 100 gram eiwitten en minimaal 100 gram vetten op een dag nodig hebt dan verdeel je die over de twee maaltijden. Of drie, je kan na het taraweeh gebed nog een hapje eten.
 • Vermijd OMAD (one meal a day). Het is waar dat je lichaam went aan minder nutrienten bij OMAD maar het gevaar zit hem juist in dat te weinig eten. Je lichaam heeft voeding nodig en wanneer je onder de 1200 kcal per dag komt dan pleeg je roofbouw op je lichaam. Dan komen we weer op het stukje ‘goed moeten zorgen voor je lichaam’ binnen de islam. Voor mij is OMAD een no go.
 • De makkelijkste manier om aan je gezonde vetten te komen is vetrijke voeding, extra vetten over je eten en geen magere producten eten. Lukt het toch niet om aan voldoende vetten te komen, ga dan voor een lekkere fatbomb bij je eten.
 • Heb je nog steeds moeite om aan je vetten te komen, plan dan een BPC (bulletcoffee) in voor het taraweeh gebed of bij sahur. Een flinke theelepel grasboter of kokosolie in een kopje zwarte koffie. BPC is niet bedoeld om een maaltijd te vervangen maar is een aanvulling op je eten. Het geeft energie, dus niet drinken vlak voor je wil gaan slapen.
 • Ik richt per maaltijd op 30-40 gram aan eiwitten MINIMAAL. Zelf eet ik zo’n 100 gram eiwitten en minimaal 100 gram vetten per dag. In de praktijk komt dit neer op minimaal 200 gram aan eiwitproducten als vlees, vis, ei of tempeh per maaltijd plus vetten wanneer ik twee maaltijden per dag eet.
 • Lukt het je niet om genoeg te eten? Plan na het taraweeh gebed een extra maaltijd in. Ga voor nutrientrijke voeding: noten, eieren, vlees, vis, avocado, kaas, een blokje 85% chocolade enz. Je kan ook gezonde baksels die rijk zijn aan nutrienten zoals zadenbrood, noors platbrood, lijnzaadcrackers of notenrepen toevoegen.
 • Probeer 2 liter water te drinken.
 • Afvallen is niet je hoofddoel tijdens de Ramadan. Richt je op de ibaadah en de vele zegeningen die de maand met zich meebrengt en ga voor het voeden van je lichaam.

Wil je graag inspiratie? Je vindt mijn ketogene weekmenu’s hier. Een speciaal op de Ramadan gericht weekmenu komt nog online en in de Lekker halal eten koolhydraatarm en keto Facebookgroep kun je nog meer inspiratie vinden voor ketogeen eten tijdens de Ramadan!