Koolhydraatarme Sambal! Sinds ik ketogeen eet een van de dingen die ik niet meer kant en klaar koop. Want ja. Zo wat elke sambal staat of bol van de toegevoegde suikers of vol ongewenste toevoegingen. Ik ben aan het experimenteren geslagen dankzij een lieve vriendin die me haar manier van sambal maken leerde. Dit is mijn versie.

Deze keto sambal heeft een Surinaams Javaanse vibe. De chutney massala is een kruidenmix van puur kruiden die ik bij een Surinaamse toko in Groningen haalde. Kun je er niet aan komen? Ga dan voor Chan’s massala kruiden. De sambal smaakt dan net even anders maar ook heerlijk.

Wat heb je nodig

  • 50 gram ghee of neutrale olie
  • 2 uien
  • 500 gram passata of 500 gram verse tomaten
  • 8 tenen knoflook
  • 3 eetlepels chutney massala
  • 1-2 grote gele madame jeanette
  • 4 eetlepels azijn
  • 1 volle eetlepel zeezout of 1,5 bouillonblokje
  • 1 eetlepel zwarte peper
  • 3 eetlepels Greensweet Sweet

Bereiding

Hak de uien met knoflook en madame jeanette (zonder zaadlijsten) fijn in een keukenmachine.

Roerbak dit in de ghee tot de uien en knoflook beginnen te kleuren. Doe dan de passata erbij en laat het zachtjes pruttelen terwijl je af en toe roert voor een paar minuten.

Breng op smaak met de chutney massala, azijn, zeezout, zwarte peper en Greensweet Sweet. Proef en pas eventueel aan aan je eigen smaak.

Laat de koolhydraatarme sambal wat inkoken tot het de dikte heeft van yoghurt. Daarna af laten koelen en overscheppen in potjes.

Bewaren doe je in een luchtdicht (glazen) bakje in de koelkast. Ook invriezen is mogelijk. Sambal gaat hier vrij hard omdat ik er ook mee kook dus ik heb wel een jampotje vol in de koelkast staan. De rest kun je gewoon in de vriezer steken.

Heerlijk bij al je keto maaltijden!