Bloemkoolrijst is echt mijn vriend geworden. Het is zo veelzijdig te gebruiken binnen een koolhydraatarme eetstijl. Van heerlijk romige bloemkoolpap die je makkelijk kan mealpreppen tot deze heerlijke maaltijd met Aziatische invloeden: Bloemkoolrijst met shiitake en sappige kalkoendij!

Kalkoendij komt heel dicht in de buurt van de smaak van biefstuk. Maak je het goed klaar dan heb je heerlijk vlees wat een stuk minder kost dan biefstuk. Mijn halal slager heeft kalkoendij liggen voor maximaal 6 euro per kilo dus het is ook best budgetproof.

Shiitake

Shiitake is een paddestoel die in de Aziatische keuken veel wordt gebruikt. Het is een erg vlezige paddestoel die een lekker bite geeft met een heel eigen aardse smaak. Binnen de traditionele geneeskunde wordt deze paddenstoel vaak gebruikt. Volgens onderzoek heeft regelmatig consumeren van shiitakes een goede invloed op de bloeddruk en de cholesterol balans. De shiitake heeft een bloedzuiverende werking en is goed voor je immuunsysteem.

Omdat ze gedroogd zijn, is de kh waarde wat hoger dan je zou verwachten van een paddenstoel maar past het wel binnen een koolhydraatarm eetpatroon. Je laat gedroogde shiitakes altijd weken in kokend water waardoor ze groter worden en je dus maar heel weinig nodig hebt voor de shiitake smaaksensatie in je eten.

Verwerk shiitakes wel altijd ergens door en eet ze niet als hoofd groente. Daarvoor zijn ze te hoog in koolhydraten. Voor een paddenstoel bevat de shiitake relatief veel eiwit, 4 keer zoveel als normale champignons. Daarom wordt hij ook wel ingezet als vleesvervanger.

Kun je er niet aan komen of wil je graag wat lager in koolhydraten zitten gebruik dan kastanjechampignons die je in kwarten snijd. De voedingswaarde van het recept veranderd dan uiteraard wel.

Voedingswaarde per portie

Dit recept maakt 3 porties. Per portie zijn dit de voedingswaarden:

Bloemkoolrijst met shiitake:

 • 12,3 gram kh
 • 6,3 gram eiwitten
 • 14,7 gram vetten
 • 207 kcal

Gebakken kalkoendij:

 • 2 gram kh
 • 30 gram eiwitten
 • 21,1 gram vetten
 • 318 kcal

Wat heb je nodig voor de bloemkoolrijst met shiitake

 • 600 gram bloemkoolrijst (vriesvers Jumbo)
 • 50 gram gedroogde shiitakes
 • 50 gram grasboter
 • 100 gram ui
 • 1 theelepel koolhydraatarme sambal
 • 2 eetlepels kikkoman tamari of coconut aminos
 • Keltisch zeezout
 • Zwarte peper uit de pepermolen
 • hand vol verse peterselie

Bereiding

Zet de gedroogde shiitakes in een kom met kokend water om te weken voor minimaal een half uur, liefst een uur. Zijn ze helemaal zacht dan snijd je de shiitakes in reepjes.

Snijd de ui klein en roerbak deze met de reepjes shiitakes in de grasboter tot de ui lichtbruin begint te kleuren. Roer de sambal door de ui en shiitakes.

Voeg de nog bevroren bloemkoolrijst toe. Breng op smaak met de kikkoman tamari, zwarte peper en keltisch zeezout.

Blijf roerbakken op hoog vuur tot de bloemkoolrijst gaar is. Dit duurt een minuut of vijf als de bloemkoolrijst nog bevroren is. Is deze al ontdooid dan ben je in een minuut of twee wel klaar.

Doe het vuur uit. Hak de peterselie fijn en roer door de bloemkoolrijst met shiitake.

Wat heb je nodig voor de kalkoendij

 • 50 gram kokosolie of ghee
 • 450 gram kalkoendij
 • 1 eetlepel fijngehakte verse knoflook
 • 1 eetlepel keltisch zeezout
 • Zwarte peper uit de pepermolen

Bereiding

Snijd de kalkoendij in blokjes.

Verhit de kokosolie of ghee en roerbak de knoflook op wat hoger vuur. Je wil de knoflook lichtbruin hebben, dan gaan de blokjes kalkoendij erbij en roer je alles goed door.

Door de kokosolie/ghee en de hete pan worden de blokjes kalkoen gelijk dichtgeschroeid zodat ze lekker sappig blijven. Blijf omscheppen op hoog vuur. Na een paar minuten zullen de blokjes kalkoen gaar zijn. Breng op smaak met royaal zwarte peper en keltisch zeezout.

Verdeel de gebakken kalkoendij op je bord over de bloemkoolrijst met shiitakes en vergeet niet het bakvet ook over je bord te verdelen. Dit zijn zowel gezonde vetten als smaak van de knoflook en kalkoen.

Eet smakelijk!