De herfst is al volop begonnen met al deze regen en grijze dagen dus ik kreeg gelijk zin in keto pepernoten en keto speculaas haha. Het is een van de lekkerste dingen bij een kopje thee op een druilerige dag.

Van dit recept kun je ook gemakkelijk pepernoten maken maar omdat ik echt geen zin heb in kleine balletjes rollen die toch in mijn maag op een hoopje belanden maakte ik er een keto speculaas plaatkoek van. Lekker makkelijk en net zo lekker. Als je met je kind wilt bakken is dit wel een ideaal recept om te gebruiken. Rol dan vooral kleine balletjes en geniet samen van wat lekkers na schooltijd.

Het gebruik voor de xantaangom is omdat je geen gluten in dit deeg hebt zitten. Dit is dus wel een deal breaker vind ik zelf omdat de structuur anders niet echt het zelfde uitpakt. Je kunt xantaangom gemakkelijk online bestellen, en je hebt er niet veel van nodig.

Ik ontdekte tijdens het maken van dit recept ook dat er vele smaken in speculaaskruiden zijn. Zo vind ik die van de supermarkt helemaal niet lekker. Ik bestelde die van mij bij PitPit en deze is echt heerlijk.

Wil je meer keto of koolhydraatarm lekkers maken, kijk dan eens op mijn verzamelpagina.

keto speculaas

Keto Speculaas Plaatkoek

Madelon
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Zoet
Keuken Wereldkeuken
Porties 15
calorieën 179 kcal

Equipment

 • Oven
 • Mengkom
 • Bakpapier
 • Pannenlikker

Ingrediënten
  

 • 250 gram amandelmeel
 • 2 medium eieren
 • 100 gram gesmolten grasboter
 • snuf fijn keltisch zeezout
 • 10 gram speculaaskruiden
 • 1/2 theelepel ceylon kaneel
 • 75 gram Greensweet Brown
 • 1 theelepel xanthaangum
 • 15 amandelen

Instructies
 

 • Verwarm je oven voor op 180 graden met boven- en onderwarmte.
 • Meng alle ingrediënten in een mengkom tot een bal koekdeeg. Het lijkt eerst vrij zacht maar na een paar minuten kun je er echt een bal van maken met een pannenlikker.
 • Leg een vel bakpapier op een bakplaat en maak een rechthoek van het deeg. Plet het met een pannenlikker tot het maximaal 4 mm dik is. Tijdens het bakken zal het dikker worden.
 • Verdeel de amandelen over de keto plaatkoek.
 • Bak de keto plaatkoek in 30 minuten af. Laat daarna volledig afkoelen. Direct uit de oven is de keto speculaas koek nog een beetje zacht. Na afkoelen is hij hard en crunchy. Snijd in stukken met een groot scherp mes (geen kartelmes). Bewaren in een luchtdicht afgesloten bakje.
 • Baksels met amandelmeel zijn de dag erna het lekkerste. De structuur komt heel dicht in de buurt van brosse plaatkoek. De xanthaangom is het geheim dus laat die niet weg!
Trefwoord Keto, Koolhydraatarm, Plaatkoek, Speculaas