De herfst is al volop begonnen met al deze regen en grijze dagen dus ik kreeg gelijk zin in keto pepernoten en keto speculaas haha. Het is een van de lekkerste dingen bij een kopje thee op een druilerige dag.
Van dit recept kun je ook gemakkelijk pepernoten maken maar omdat ik echt geen zin heb in kleine balletjes rollen die toch in mijn maag op een hoopje belanden maakte ik er een keto speculaas plaatkoek van. Lekker makkelijk en net zo lekker. Als je met je kind wilt bakken is dit wel een ideaal recept om te gebruiken. Rol dan vooral kleine balletjes en geniet samen van wat lekkers na schooltijd.
Het gebruik voor de xantaangom is omdat je geen gluten in dit deeg hebt zitten. Dit is dus wel een deal breaker vind ik zelf omdat de structuur anders niet echt het zelfde uitpakt. Je kunt xantaangom gemakkelijk online bestellen, en je hebt er niet veel van nodig.
Ik ontdekte tijdens het maken van dit recept ook dat er vele smaken in speculaaskruiden zijn. Zo vind ik die van de supermarkt helemaal niet lekker. Ik bestelde die van mij bij PitPit en deze is echt heerlijk.
Wil je meer keto of koolhydraatarm lekkers maken, kijk dan eens op mijn verzamelpagina.
Keto Speculaas Plaatkoek
Equipment
- Oven
- Mengkom
- Bakpapier
- Pannenlikker
Ingrediënten
- 250 gram amandelmeel
- 2 medium eieren
- 100 gram gesmolten grasboter
- snuf fijn keltisch zeezout
- 10 gram speculaaskruiden
- 1/2 theelepel ceylon kaneel
- 75 gram Greensweet Brown
- 1 theelepel xanthaangum
- 15 amandelen
Instructies
- Verwarm je oven voor op 180 graden met boven- en onderwarmte.
- Meng alle ingrediënten in een mengkom tot een bal koekdeeg. Het lijkt eerst vrij zacht maar na een paar minuten kun je er echt een bal van maken met een pannenlikker.
- Leg een vel bakpapier op een bakplaat en maak een rechthoek van het deeg. Plet het met een pannenlikker tot het maximaal 4 mm dik is. Tijdens het bakken zal het dikker worden.
- Verdeel de amandelen over de keto plaatkoek.
- Bak de keto plaatkoek in 30 minuten af. Laat daarna volledig afkoelen. Direct uit de oven is de keto speculaas koek nog een beetje zacht. Na afkoelen is hij hard en crunchy. Snijd in stukken met een groot scherp mes (geen kartelmes). Bewaren in een luchtdicht afgesloten bakje.
- Baksels met amandelmeel zijn de dag erna het lekkerste. De structuur komt heel dicht in de buurt van brosse plaatkoek. De xanthaangom is het geheim dus laat die niet weg!
Hoi Madelon,
Hij lijkt mij heerlijk maar kan hem helaas niet pinnen op mijn Keto bord.
Groetjes Michaela
Hoi Michaela, als het goed is, heb ik dat nu opgelost! Groetjes Madelon
Beste Madelon,
Sinds vorige week heb ik me ingeschreven voor je nieuwsbrief.
Maar nu heb ik daar een probleem mee.
Als ik op de site iets aanklik, zoals nu de speculaas plaatkoek, krijg ik alleen een lege pagina.
Wel wordt me gevraagd om een reactie te geven.
Maar er is niets om een reactie op te geven.
Is dit normaal of doe ik iets niet goed.
Ik hoop dat je me kunt helpen.
Groetjes Annie
Hallo Annie! Wat leuk dat je een abonnement op de nieuwsbrief hebt genomen. Ik vermoed dat je de cookies in je browser even moet vernieuwen…Welke browser gebruik je? Groetjes Madelon
Graag de nieuwsbrief
Hoi Madelon
Ik krijg de speculaas niet knapperig.ik heb het recept precies gevolgd. Ze zijn wel heel lekker. Maar zou ze graag knapperig willen. Met vriendelijke groeten Ans
Hoi Ans, heb je al geprobeerd ze ietsje langer te bakken? Elke oven is anders. Het kan zijn dat ze ietsje langer nodig hebben. Groetjes Madelon
dag Madelon,
waar kan ik de xanthaangum krijgen?
Groet, Anna
Bedankt voor je recept! Zou het ook kunnen met “normale” zoetstof tov stevia brown? Ik heb alleen de reguliere zoetstof in huis (erythritol, xylitol en stevia)
Je kan erythritol gebruiken, alleen mis je dan wel een beetje de bruine suiker smaak.
Is xanthaangom ook vervangbaar door psylliumvezels? Ik heb dit in andere recepten ook al gedaan ,
In dit recept helaas niet
Kan ik agar agar gebruiken ipv xantaangom?
Helaas niet, dan mis je de binding.