Brownies Zonder Ei, Melk of Tarwe

brownies zonder ei tarwe en melk-2

Jullie weten vast, ik ben niet echt een zoetekauw. Maar af en toe hou ik best van een zoete lekkernij om te snoepen. Die moet dan wel niet te ongezond zijn en het liefst vrij van ei, melk en tarwe voor Mister Z. De laatste weken had ik ontzettend zin in brownies. Maar al mijn eigen recepten zijn met ei. Tarwe en melk kan ik makkelijk vervangen maar ei vervangen als bindmiddel in recepten vind ik lastiger.

Vegan brownies

Een vriendin bracht me op het idee te zoeken naar een vegan recept voor brownies. Daar wordt immers geen ei in gebruikt! Ik kwam uit bij dit recept van Laura’s Bakery wat ik als inspiratie gebruikte. Dit is mijn versie geworden van het recept:

Ingredienten

  • 250 gram speltbloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 50 gram biologisch raw cacao poeder
  • 300 gram rietsuiker
  • 1/2 theelepel keltisch zeezout
  • 250 ml water
  • 250 ml zonnebloemolie
  • 2 theelepels vanille extract

brownies zonder ei tarwe en melk

Bereiding

De oven zet je op 180 graden om voor te verwarmen.

Ik deed alle droge ingrediënten en het water in mijn mengkom en liet Kenny zijn werk doek met de K-klopper. Daarna deed ik de zonnebloemolie erbij. Toen deze volledig in het beslag was opgenomen ging het vanille extract erbij. Teveel mengen maakt dat de vanille bitter wordt dus stopte ik de machine toen de vanille was gemengd.

Het beslag giet je over in je bakvorm en vergeet niet een spatel te gebruiken om alle goodness eruit te lepelen ;) Ik gebruikte een ronde geglazuurde aardewerken schaal van 24 cm doorsnee. Even invetten met een beetje olie is voldoende.

Met ongeveer 50 minuten bakken was mijn brownie zonder ei, melk en tarwe klaar. De smaak is praktisch hetzelfde als de brownies die ik vroeger maakte. Ik mis het ei, melk en tarwe echt niet. Dit is dus een blijvertje.

Dit recept kan makkelijk aangepast worden wanneer je een ander zoetmiddel wilt gebruiken. Bijvoorbeeld de rietsuiker vervangen door een gelijke hoeveelheid kokosbloesemsuiker. Dadels is ook een optie. Neem dan minimaal 300 gram ontpitte dadels en maal deze tot puree voor je ze toevoegt aan het beslag. De baktijd zal dan wel ietsje langer zijn.

Heb jij wel eens brownies gemaakt zonder ei, melk of tarwe?

Love Madelon Post Signature

 

 

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>