Na een paar keer testen wil ik deze graag delen met jullie want ze zijn verslavend lekker! En toch een beetje gezond want deze schatjes zijn volkoren! Lekker veel vezels dus. Dit recept maakt ongeveer 45 poffertjes.
Wat heb je nodig
- 100 gram (spelt)meel
- 2 gram zeezout
- 1 ei maat L
- 15 gram rietsuiker
- 4 gram gedroogde gistkorrels
- 150 ml lauwe melk
Verder nodig
- Mengkom
- Vork/garde
- Pannenlikker
- Poffertjespan
- Spuitfles voor poffertjesbeslag
- Boter of kokosolie voor het bakken
- Siliconenkwastje
Bereiding
Gebruik een mengkom die te groot lijkt voor de hoeveelheid ingrediënten, het beslag gaat door het rijzen verdubbelen in hoeveelheid.
Even het meel zeven. Omdat je volkoren meel gebruikt zullen er wat stukjes in je zeef achterblijven, even de meelkorrels erdoor drukken met een lepel en het restant bij je gezeefde meel doen. Het zou zonde zijn om die vezels weg te gooien ;)
Voeg het zout, het ei, de rietsuiker en de gist toe aan het meel. Even omroeren met een vork of garde. Eitje toevoegen en roeren. Dan de lauwe melk scheutje voor scheutje erbij.
Nu is het tijd voor een boekje met een kop thee, dit is geen kant en klare mix dus we laten het mengsel anderhalf uur rijzen Ik gebruik hiervoor mijn oven. Mocht je hier geen speciale instelling voor hebben dan de oven op 50 graden instellen. Je kan ook de kom afdekken en deze op een warme en tochtvrije plek zetten.
Vul na het rijzen je spuitfles met het beslag, verwarm de poffertjespan op een matig vuur en vet je pan in met het kwastje en de boter of kokosolie.
Gebruik de spuitfles om de holletjes van de poffertjespan voor driekwart te vullen met beslag.
Door de warmte van de pan zal het beslag nog omhoog komen wat voor extra luchtigheid zorgt.
Wanneer ik zie dat de randjes van de poffertjes beginnen te drogen draai ik ze om met een vork of satéprikker. De bovenkant is dan nog niet helemaal droog maar ik wil dat ze van binnen een heel klein beetje zacht blijven. Ook zorgt op dat moment draaien voor mooie bolle poffertjes.
Check de onderkant van je poffertjes voorzichtig of ze niet te snel bruinen. Dan is de binnenkant nog niet gaar en de buitenkant wel. Als dit gebeurd of je pan wat rookt heb je het vuur veel te hoog staan. Hou er ook rekening mee dat in het midden van de pan de poffertjes vaak sneller garen dan aan de rand.
Als beide kanten mooi zijn gebakken doe je ze op een bord en aanvallen maar. Ongezond maar erg lekker is natuurlijk de combi van boter en poedersuiker. Ik vind ze het lekkerst met een likje boter en kaas of zure kwark met vers fruit.
Of lekker gemixt met verschillende kazen en jam haha.
Smullen maar!
Ik heb al zoooo lang geen poffertjes gegeten, maar door jou heb ik er mega trek in!
Zelfde als Jorien.
Lekker met boter en.poedersuiker inderdaad.
ziet er lekker uit, vooral die met boter en poedersuiker! hmmm
Mmmm die zien er heerlijk uit!
Hmm, ziet er erg lekker uit! Je zou ze misschien ook met gemalen havermout kunnen maken voor les vezels.
Dat ga ik een keer proberen!
Yum, ziet er lekker uit!
Mmm,lekkerrrrrrrrrrrrrrrr :) :)
Wat had ik graag bij je in de buurt gewoond. Dan kwam ik elke dag bij je eten :-)
lijken me heerlijk heb alleen geen poffertjes pan en is ook niet te krijgen voor me inductie :(
Die zijn er wel Rach! Kijk es op poffertjespan.net daar hebben ze ook geschikt voor inductie hihi.
Beste Rachel,
Bij Blokker hebben ze poffertjespannen voor inductie. Wel een beschemplaat voor je kookplaat eronder leggen! Bij postorder Huis en Comfort hebben ze deze beschermplaatjes.
Mm, lekker! Alweer lang geleden dat ik dit op mijn bord terugvond!
Nomnomnoooooom! Ik krijg alweer honger hihi :D Dank je voor het delen van het recept!