Babaganoush is een gerecht wat in vrijwel het gehele Midden-Oosten bekend is. Wij eten door de achtergrond van mijn hubby graag de Sudanese variant. De salade is vegan en ook lekker wanneer je koolhydraatarm of keto eet.

Je roostert als eerste de aubergines. Dit kan je natuurlijk op het gasfornuis doen, maar de lekkerste smaak krijg je van de barbecue. Dus mocht je die binnenkort nog op de planning hebben staan, gooi er dan zeker eens een aubergine of twee bij op en maak dit recept als bijgerecht.

Deze babaganoush salade is ontzettend lekker op een broodje of als een dip op een tapas plankje. Lekker om tijdens de borrel neer te zetten, maar ook bij het avondeten als salade smaakt dit erg goed. Bijvoorbeeld bij een mooi stukje geroosterd vlees.

Qua ingrediënten lijkt de rest van dit recept erg op hummus. Het verschil zit hem alleen in de geroosterde aubergine in plaats van kikkererwten waardoor het een totaal andere smaak krijgt.

Ook als je niet zo erg van de smaak van een normale gebakken aubergine houdt raad ik je toch aan dit recept eens te proberen. Het smaakt werkelijk totaal anders dan je in eerste instantie verwacht. Doordat de aubergines eerst zwart geroosterd worden op een heet vuur veranderd de smaak aan de binnenkant compleet. Nadat je de aubergines heb laten afkoelen en je hun zwartgeblakerde velletje er hebt afgepeuterd hou je ontzettend lekker vruchtvlees over waar je deze salade van kunt maken. Probeer het eens uit en laat me weten wat je er van vindt.

Sudanese Babaganoush

Madelon
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Gang Salade
Keuken Sudanees
Porties 1

Equipment

 • Fornuis

Ingrediënten
  

 • 2 smalle/dunne aubergines
 • 2 tenen geperste knoflook
 • 2 eetlepels tahina
 • 1 eetlepel azijn
 • 1 groene peper
 • sap van een halve limoen
 • zeezout naar smaak
 • klein handje fijngehakte koriander

Instructies
 

 • Begin met het roosteren van je aubergines. Ik gebruik een vlamverdeler waar ik normaal mijn wok op zet om de aubergines netjes boven de vlam te houden. Ook hebben wij aluminiumfolie op het fornuis, want zoals je ziet kan dit roosteren wat rotzooi geven ;)
 • Op een matig vuur rooster je de aubergines terwijl je ze elke paar minuten even draait. Vat de buitenkant van de aubergine vlam dan is je vuur te hoog. Gewoon even uitblazen en je vuur dan wat zachter zetten. De aubergines zijn gaar wanneer ze echt zacht aanvoelen wanneer je ze indrukt. Het is normaal dat de uiterste punten niet helemaal garen, deze krijgen te weinig van de hitte van de vlam mee.
 • Mijn aubergines zijn meestal in een kwartiertje lekker zacht en gaar. Dit is afhankelijk van hoe dik je aubergines zijn. Neem daarom altijd de smalle.
 • Terwijl de aubergines roosteren hak ik de groene peper in kleine stukjes (verwijder de zaadlijst als je het niet te pittig wilt), pers ik de knoflook en hak ik de koriander fijn.
 • Zijn ze gaar dan haal je ze van het vuur en leg je ze in een kom met koud water. In kookprogramma’s zie je chefkoks vaak een bak ijswater gebruiken. Bespaar je de moeite, goed koud water uit de kraan werkt ook prima. Even een paar minuten laten afkoelen en je kan de geroosterde buitenkant er zo af pellen.
 • Zo zien je geroosterde aubergines er uit na het pellen. Je ziet dat aan de bovenkant en onderaan de schil vast blijft zitten. Dit komt omdat die stukjes niet garen. Deze snijd ik eraf. Daarna snijd ik de gare aubergine in kleine stukjes en doe ze in een kom.
 • Je voegt nu de tahina, geperste knoflook, azijn, fijn gehakte koriander, fijngehakte groene peper en limoensap toe. Heel goed doorroeren. Daarna breng je het op smaak met zeezout. Ben je nou niet zo’n knoflookaddict zoals wij dan is 1 teen voldoende.
 • Deze geroosterde aubergine salade wordt in Sudan Salatet Aswad genoemd maar is ook bekend onder de termen Babaganoush of Baba Ganoush.
Trefwoord Babaganoush, Salade, Sudanees, Sudanees eten