Recept: Hartig Maisbrood

Maisbrood #WaymadiFood

Hartig Maisbrood

Maisbrood is heerlijk om zelf te maken. De geur in je keuken doet je al watertanden!

Je kan het eten als snack maar het is ook heerlijk om als bijgerecht te eten. Maisbrood is erg populair bij de kids van The Waymadi Crew.

Dit is mijn basisrecept voor hartig maisbrood zoals het gemaakt wordt in de zuidelijke staten van Amerika. Er is een een zoete versie van Maisbrood die bijna cake is. Deze zal ik of Tracy een andere keer posten.

Wat heb je nodig

  • 1 cup Pan (voorgekookt zeer fijn maismeel)
  • 3/4 cup (spelt)bloem
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • 1/2 theelepel zout
  • 1,5 theelepel baking soda
  • 2 eieren
  • 6 eetlepels gesmolten boter
  • 1,5 cup volle melk
  • eventueel halve limoen
  • eventueel blikje mais
  • eventueel 150 gram (pittige) kaas naar keuze
  • klein cakebakblik (lengte 20 cm x breedte 10 cm x hoogte 7 cm)
  • bakpapier

Bereiding Maisbrood

De oven verwarm je voor op 175 graden terwijl je het deeg maakt. Dit gaat het makkelijkste in een keukenmachine. Ik gebruik mijn Kenwood met k-klopper.

Eerst gaan alle droge ingrediënten in de mengkom. Ik laat deze mengen voor een minuutje en voeg daarna een voor een de natte ingrediënten toe. Maismeel heeft altijd de neiging om klonten te geven. Door de natte ingrediënten een voor een toe te voegen probeer ik te voorkomen dat er veel klonten in het deeg ontstaan.

Na een minuut of vijf is het deeg klaar. Doe je het met de hand zorg dan dat je alle klontjes eruit drukt of werk met een garde. Krijg je wel spierballen van ;)

Voor je het deeg in het bakblik doet roer met een spatel even de onderkant goed om. Soms blijft het maismeel aan de onderkant plakken aan de kom als je zoals ik altijd je mengkom even omspoelt voor gebruik en vergeet af te drogen ;)

Gebruik je de optionele ingrediënten dan voeg je deze nu toe en meng ze goed.

Leg een vel bakpapier in je bakblik en stort je deeg in het bakblik. Gebruik een spatel om alles in je bakblik te lepelen en strijk daarna de bovenkant een beetje gelijk.

Je oven zal inmiddels warm zijn, zet het bakblik in het midden van de oven en bak het maisbrood af in ongeveer 50 minuten. Het maisbrood is gaar wanneer je een sateprikker in het midden steekt en deze er droog uit komt.

Maisbrood #WaymadiFood-3

Laat het maisbrood altijd even 10 tot 15 minuten afkoelen voor je het uit de vorm haalt om te voorkomen dat het instort. Na het afkoelen kun je het makkelijk snijden met een broodmes of gekarteld mes.

Wil je het invriezen doe dit dan gelijk na afkoelen.

Eet smakelijk!

Love Madelon

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.