Verse pizzasaus maakt een pizza af. Dit is mijn basisrecept, voel je vrij om het aan te passen naar je eigen smaak. Deze pizzasaus is ook lekker om te gebruiken op tosti’s en ook heerlijk bij pasta. Als ik snel moet koken vind ik het handig deze saus in de vriezer te hebben liggen om te combineren met speltpasta.

Mijn pizzadeeg maak ik ook zelf. Mijn basisrecept voor (spelt) pizzadeeg geeft je een smaakvolle pizza met krokante bodem en zachte binnenkant.

Wat heb je nodig voor pizzasaus

  • 500 gr passata
  • 2 grote fijngehakte uien
  • 200 ml water
  • 2 volle eetlepels met berg gedroogde oregano
  • eetlepel zeezout
  • volle eetlepel zwarte peper
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • olijfolie
  • grote (diepe) pan

Deze ingrediënten maken ongeveer 500 gram pizzasaus. De helft vries ik in voor de volgende keer dat ik pizza maak.

Bereiding

De uien hak ik fijn in een kleine hakmachine.

In een grote pan verhit je de olijfolie en bak de uien aan tot ze een mooi kleurtje krijgen. Dit geeft extra smaak dan als je de uien alleen kort aanbakt.

Daarna gaan de rest van de ingrediënten erbij en laat ik de pizza saus zacht koken voor een half uurtje zodat hij indikt. Met deksel op de pan en af en toe even roeren. Terwijl de saus zachtjes kookt ga ik de toppings voor de pizza snijden en klaarzetten.

Zodra de pizza saus af is gekoeld tot handwarmte kun je hem al op het pizzadeeg smeren zonder dat dit zompig wordt.

Pizzasaus bewaren

Pizzasaus kun je makkelijk invriezen. Ik vries de helft van dit recept altijd in. Soms maak ik meer saus in een keer en vries alles in. Zo hoef ik niet elke keer dat ik pizza maak nieuwe pizzasaus te maken.

In de koelkast bewaard moet je de saus binnen een week gebruiken. In de vriezer blijft je saus rustig drie maanden goed.