Wanneer ik iemand hoor zeggen ‘ik vind het zo lastig om aan mijn vetten te komen nu ik keto eet’, denk ik het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. De juiste balans in je macro’s vinden is zeker als je net start met koolhydraatarm eten wel een uitdaging. Deze luxe Gravad lax salade bestaat voor 67,85% uit gezonde vetten, bevat 24,5% aan ongeraffineerde eiwitten en 7,65% gezonde koolhydraten. Het leukste is dat je het in 5 minuten klaarmaakt en je het ook mee kan nemen. Wel handig om dan een koelelement erbij te hebben in verband met de vis.

Voor de Foodblogswap van augustus heb ik me laten inspireren door het recept voor salami met surimi en gerookte zalm van Lekkerhappen.com. Het was nog moeilijk kiezen haha want er staat veel te veel lekkers online op Daisy haar website. Anyway, ik las haar recept en ging daarna vol enthousiasme aan de slag in de keuken met wat ik in huis had.

Gravad lax salade

Het recept is voor 1 persoon, koolhydraatarm, glutenvrij en ketoproof. Ik haal de Gravad lax bij de Ikea foodmarket uit de vriezer. Heel makkelijk want meestal sla ik wat voorraad in voor een hele maand. Gravad lax is Zweedse gemarineerde zalm. Ik ben er al jaren gek op. Deze dame houdt namelijk niet zo van gebakken zalm maar wel van rauwe of gerookte hihi.

Voedingswaarde 576 kcal, 6,6 gram kh, 59,1 gram vet, 21,4 gram eiwit.

Wat heb je nodig

  • 75 gram salade naar keus
  • 100 gram Gravad lax (Ikea diepvries)
  • 1/2 rijpe avocado
  • 10 gram amandelen
  • chilivlokken

Dressing:

  • 15 gram mayonaise
  • 10 gram franse mosterd
  • 15 gram tahin
  • scheutje water
  • eetlepel olijfolie
  • Zeezout en zwarte peper
  • 2 druppels stevia

Variatietips

  • Kappertjes of olijven smaken hier ook heerlijk bij.
  • Vervang de gravad lax door een andere vette vissoort.
  • De amandelen kun je vervangen door andere koolhydraatarme noten zoals pecannoten of walnoten.

Bereiding

Mix de dressing in een klein kommetje tot een gladde saus. Verdun met water tot je de gewenste dikte hebt. Wees zuinig met zeezout, want de gravad lax is al wat zoutig.

Neem een zakje salademix en verspreid dit over een bord. Verdeel de Gravad lax in stukjes over de sla.

Laat de halve avocado in de schil en snijd met een scherp mes blokjes. Daarna kun je met een lepel alle blokjes er zo uit scheppen. Verdeel de avocado over het bord.

Nu verdeel je de dressing over het hele bord. Een andere optie is om wat homemade aioli te gebruiken in plaats van deze dressing.

Verdeel de amandelen en strooi wat chilipeper over je bord. Eet smakelijk!