Daar is mijn vriend bloemkool weer. Ik krijg regelmatig de vraag hoe ik mijn bloemkool zo crispy en vooral niet doodgekookt klaarmaak. Daar heb ik twee manieren voor. De eerste is roosteren in de oven. Als je op de link klikt ga je naar het recept waar ik broccoli in de oven rooster. Het werkt hetzelfde voor bloemkool.

Manier twee is nog simpeler. Je hebt alleen een ruime koekenpan nodig die goed heet kan worden, het liefst zonder anti aanbaklaag. Ik gebruik zelf een gietijzeren pan die loeiheet wordt. Heb je die niet dan kun je bijvoorbeeld ook een wok gebruiken.

Wat heb je nodig

  • 2 eetlepels ghee of kokosolie
  • 750 gram bloemkool in roosjes
  • 1 volle eetlepel kruidenmix naar keuze bijv cajun kruiden of kip kruiden
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel zwarte peper
  • zeezout naar smaak

Bereiding

Verhit je pan en voeg de ghee en bloemkool toe. Of het diepvries of vers is maakt niet uit. Bij mij gaat het bevroren de pan in. Reken dan een minuut of vijf extra aan baktijd.

Het vuur gaat nu omhoog. Ik gebruik mijn wokbrander op het fornuis. Niet weglopen want je gaat flink omscheppen.

Doe de kruiden op de bloemkool en voeg zo nodig nog een extra lepel ghee toe als je merkt dat de pan droog is. Je gaat de bloemkool roerbakken tot hij gaar is. Dit duurt meestal 10-15 minuten op middelhoog vuur. Je schept elke 1-2 minuten alles om en het gaart. Simpeler kan niet toch?

Op de foto heb ik de geroerbakte bloemkool bestrooid met wat feta en wat klontjes kruidenboter en gecombineerd met pizza met tonijnbodem.