Chaffles zijn hot in mijn keto groep. De basis is een dik pannenkoeken beslag, het wafelijzer geeft de crunchy touch waardoor je een wafel krijgt. Omdat er vaak kaas in de chaffles verwerkt wordt is de naam ‘chaffle’ ontstaan, wat een samenvoeging is van ‘cheese’ en ‘waffle’.

Chaffles maken

Er zijn verschillende manieren om ze te maken, maar de basis is voor allemaal een dik beslag en een goed wafelijzer. Ik heb nu een wafelijzer te leen wat goed bevalt maar ben nog op jacht naar een meukvrij wafelijzer met keramische platen.

Geen wafelijzer?

Als je geen wafelijzer hebt, je kan er ook pannenkoeken mee bakken. Het beslag is eigenlijk pannenkoekenbeslag voor koolhydraatarme pannenkoeken.

Pannenkoeken inspiratie

Zoek je inspiratie voor pannenkoeken die binnen een koolhydraatbeperkte lifestyle passen dan kan ik je de Jumbo inspiratie pagina vol pannenkoeken recepten aanraden.

Broodvervanger of traktatie

Chaffles kun je als broodvervanger gebruiken binnen een koolhydraatarme of glutenvrije lifestyle. Ik vind de wafelvorm leuker om als broodvervanger te gebruiken dan een pannenkoek. Het oog wil ook wat haha.

Of maak er een zoete traktatie van met mijn keto bananenijs! Met chaffles kun je alle kanten op, ik ben dus heel benieuwd hoe jullie deze basisrecepten gebruiken in je eetpatroon.

Team zoet of team hartig?

Chaffles kun je zowel zoet als hartig maken. Met deze basisrecepten maak je hartige chaffles. Er onder staat uit leg hoe je deze recepten aanpast naar de zoete versie en ik geef je variatie tips. De recepten maken elk 2 wafels.

Basisrecept voor 2 chaffles van notenmeel

  • 1 large ei
  • 50 gram amandel- of hazelnotenmeel
  • 1 eetlepel gesmolten grasboter of roomkaas (20 gram)
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel xanthaangum
  • snuf zeezout

Voedingswaarde per wafel:

  • 281 kcal
  • 25 gram vetten
  • 10 gram eiwitten
  • 3 gram koolhydraten

Basisrecept voor 2 chaffles van zadenmeel

  • 1 large ei
  • 50 gram zonnebloem- of pompoenpittenmeel of een mix van beiden
  • 1 eetlepel gesmolten grasboter of roomkaas (20 gram)
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel xanthaangum
  • snuf zeezout

Voedingswaarde per wafel:

  • 273 kcal
  • 24 gram vetten
  • 11 gram eiwitten
  • 2 gram koolhydraten

Toevoegen voor zoete chaffles

Klik hier om mijn review te lezen over de verschillende Greensweet Stevia producten die ik hier onder noem. Callebaut Callets van 100% cacaomassa zijn te koop bij bijvoorbeeld Bouwhuis. Maak een keuze uit een van de basisrecepten en voeg de smaak van je keuze toe.

  • Zoet (als rietsuiker): 2 eetlepels Brown
  • Vanille: 1 eetlepel Sweet Vanille
  • Karamel: 1 eetlepel Greensweet Sweet Karamel
  • Choco #1: 2,5 eetlepels Brown + 1 eetlepel cacao
  • Choco #2: 2,5 eetlepels Brown + 10 gram Callebaut Callets 100% cacaomassa
  • Kaneel: 1 eetlepel Sweet Vanille + 1 theelepel Ceylon kaneel

Tips & trucs

  1. Misschien denk je waarom bakpoeder en xanthaangom in het beslag? Bakpoeder geeft de luchtigheid aan de wafels. Xanthaangom heft het gebrek aan gluten op in je chaffels waardoor de structuur en mondgevoel veel evenwichtiger worden.
  2. Heb je geen xanthaangom in huis dan kun je deze weglaten. Het is in supermarkten te koop bij de glutenvrije producten. Mijn Jumbo heeft het bijvoorbeeld staan van het merk “Peak’s – free from”. De structuur zal zonder xanthaangom wat vaster zijn. Het bakpoeder is wel een must en kun je niet weglaten.
  3. De chaffles zijn ook zuivelvrij klaar te maken, vervang in dat geval de boter of roomkaas door kokosolie of kokoscrème.
  4. Varieer eens met de soorten zaden en noten die je gebruikt. Ik maal zelf meel door de noten of zaden in een koffiemolen fijn te malen in een paar seconden.

Bereiding

Neem een kleine mengkom. Roer hier in alle ingrediënten tot een dik en glad beslag.

Verhit je wafelijzer en vet deze goed in. Daarna vul je elke wafelvorm voor de helft met beslag.

Bak de chaffles voor 2-3 minuten. Haal ze voorzichtig uit het wafelijzer, ze zullen nog wat zacht zijn.

Laat de chaffles afkoelen op een afkoelrek. Ze harden nu uit.

Chaffles kun je gelijk invriezen na het afkoelen. Maak dus gerust een grotere batch, hallo mealpreppen, en vries zowel een voorraadje hartig als zoete chaffles in.

Eet smakelijk! Er zijn nog veel meer chaffle varianten die je kan maken. Hou deze blog dus goed in de gaten want ik zal de chaffle basisrecepten regelmatig van een update voorzien en delen in mijn koolhydraatarme vrouwengroep op Facebook. Je kan je ook gratis abonneren op mijn nieuwsbrief als je op de hoogte wil blijven van al mijn nieuwe recepten.

Hoe eet jij je chaffles graag?