Nu ik even veel thuis ben, betekent dat ook dat ik al het koken op me neem. Dit betekend dus heel veel homemade en vers eten en ook weer zelfgebakken brood. Want wat ze zeggen, zelfgemaakt brood blijft altijd het lekkerste, het is echt waar ;)

Naanbrood

Wij zijn gek op naanbrood, maar in de supermarkt vind ik 2 voor 3 euro toch echt te prijzig om regelmatig mee te nemen. Zeker als je bedenkt dat Wayelz die twee als hapje tussen alleen opeet. Dure grappen als je er een voorraadje van in wil slaan. Ik ben op internet gaan zoeken naar recepten van naanbrood en heb een aantal recepten gecombineerd met mijn eigen manier van maken dus dat wil ik graag met jullie delen, zeker na de al zeer enthousiaste reacties op Twitter! Mocht je je nou afvragen, hoe kom jij aan die recepten. Heel simpel. Ik volg nooit volledig een recept wat ik vind. Een in mijn ogen perfect basisrecept bestaat niet, dus schaaf ik er net zolang aan tot ik er volledig tevreden ben en voeg er mijn eigen smaak en technieken aan toe. Recepten op internet zoek ik eigenlijk alleen om de verhoudingen van de ingrediënten uit te puzzelen want tijdens het maken pas ik dit toch eigenlijk altijd aan. Dit naanbrood heb ik nu dan ook al een paar keer in een week gemaakt omdat ik er niet tevreden over was. Ja tijd teveel ja hehe.

Voor het maken van het deeg heb je zo’n 20 tot 30 minuten nodig, inclusief het vijzelen van de kruiden en het kneden van het deeg. Daarna moet het deeg 3 uur minimaal volledig uitrijzen. Het bakken van de broodjes neemt hier toch meestal wel een uur in beslag, zeker als je bedenkt dat ik met grote hoeveelheden werk. Het recept wat ik nu plaats is genoeg voor 16 flinke naanbroodjes. Hoef je er niet zoveel, deel het recept dan even door 2.

Wat heb je nodig voor de broodjes

 • 1 kilo speltbloem
 • 1 blokje verse gist (te halen bij toko’s, gebruik anders 2 zakjes gedroogde gist)
 • 1 zakje bakpoeder
 • 4 flinke eetlepels dikke Arabische yoghurt
 • 4 theelepels (riet)suiker
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 300 ml (halfvolle) melk
 • 2 large eieren
 • 2 theelepels zout

Kruidenmengsel voor knoflooknaan (eigen samenstelling)

 • 8 grote tenen geperste knoflook
 • 2 theelepels komijnzaad
 • eetlepel korianderzaad

Kruidenmengsel voor koriandernaan (eigen samenstelling)

 • 8 grote tenen geperste knoflook
 • 2 theelepels komijnzaad
 • handvol fijngehakte verse koriander
 • eetlepel habba a sawda (nigellazaad, verkrijgbaar in toko’s)

Overig nodig

 • Oven, grillpan, pizzapan of gietijzeren pan
 • Gesmolten Ghee (Samna op z’n Arabisch, heb je dat niet gebruik dan volle roomboter)
 • Siliconenkwastje
 • Vijzel
 • Mengkom (groot als je deze hoeveelheden aanhoudt)
 • Extra bloem
 • Huishoudfolie
 • Schone theedoek

Begin met het vijzelen van je kruiden (vergeet je handen niet te wassen ;) ). Ik heb twee kruidenmengsels bovenaan gezet, allebei aangepast op de hoeveelheid van 1 kilo meel. Kies welke je gaat gebruiken of maak naturelle naans zonder de kruiden. De knoflook kan je ook meevijzelen als je deze eerst even fijnhakt, ik doe het niet. Je wilt de kruiden lekker grof fijnmaken, ik ben hier meestal een paar minuten mee bezig. Wees voorzichtig als je meer kruiden toevoegd, vooral komijnzaad is erg sterk van smaak. Minder knoflook kan natuurlijk altijd, wij houden van de smaak van knoflook in het brood, wil je het subtieler gebruik dan maximaal 6 grote tenen knoflook.

Doe alle ingrediënten behalve het meel en gist in je kom en roer het door. Daarna strooi je het gist eroverheen (eerst verkruimelen als je verse gist gebruikt) en doe je het meel er in gedeelten bij. Goed roeren, wordt het te dik om te roeren dan word het tijd om te kneden.

Kneed je deeg in de kom als je dat prettig vindt, ik gebruik liever een houten snijplank omdat ik zo meer kracht erop kan zetten. Je kan ook een broodbakmachine gebruiken als het kneden je te zwaar is. Ik ben hier meestal een minuut of tien mee bezig om een mooi deeg te krijgen wat niet meer aan mijn handen plakt. Is je deeg te plakkerig dan voeg je steeds wat meel bij en kneed je dat door, vergeet ook niet het oppervlakte waarop je kneed even met meel te bestrooien om te voorkomen dat het eraan blijft plakken. Voor de mensen die niet van kneden met blote handen houden, ik haal regelmatig handschoentjes bij de apotheek omdat ik vaak eczeem op mijn handen heb. Zo kan ik koken zonder dat mijn handen vies worden ;)

Zo wil je dat je deeg er uit gaan zien. Niet meer plakkerig. Vorm het tot een ronde bal en doe het weer in je kom als je het er uit had gehaald. Vervolgens bedek je de kom met huishoudfolie. Daarna knoop je er een theedoek omheen. Dit is bedoeld om warmte in de kom te houden zodat het deeg goed gaat rijzen. Het deeg gaat door de gist twee keer zo groot worden. Hou daar rekening mee met de grote van de kom die je gebruikt. Omdat het nu vrij koud is zet ik de kom op de kachel die hier zachtjes aanstaan in huis en zorg ik dat er niets tocht in de kamer waar het deeg staat te rijzen. Het rijzen duurt 2-3 uur en tussendoor kneed ik het deeg een keer door.

Zo ziet het deeg eruit als het helemaal uitgerezen is. Wie vaker brood bakt zal vaak recepten hebben waar je het deeg tussendoor nog een keer kneed, bij naandeeg is dit niet nodig. Nu bestuif ik een houten snijplank met meel en ga met schone handen steeds bolletjes deeg pakken ter grootte van maximaal een tennisbal en deze tot de naans vormen. Gebruik je de oven dan zet je die alvast aan op 200 graden. Bij gebruik van een pizzaoven zet je deze op de maximale stand. Gebruik je een pizzapan of grillpan gebruik dan een middelmatig vuur.

Plet de bollen die je hebt gemaakt in een ovale vorm. Rond mag ook, maar dit is de naanvorm. Ze zijn dan zo’n 20 tot 25 cm lang, afhankelijk van de grote van de bal deeg die je hebt gepakt. Zorg dat je deeg niet platter word dan een cm.

Dit is Ghee. Samna noemen wij het op z’n Arabisch. Dit is het vet van roomboter. In de Arabische keuken wordt dit vaak gebruikt als kookboter. Het heeft een vrij typische smaak, anders dan roomboter. Het maakt in mijn ogen de smaak van de naan wel af. Je kan dit ook vervangen door gewone roomboter. Je smelt het even in een bakje in de magnetron en gebruik dan een een siliconenkwastje om je naans mee in te vetten voordat je ze gaat bakken. Dit geeft niet alleen wat smaak, maar geeft ze ook een mooi kleurtje.

Ik bak ze per 2 stuks in een grillpan of Lodge gietijzeren pan. In de gewone oven zullen ze ook met 8 tot 10 minuten klaar zijn. Tussendoor even 1 keer draaien zodat beide kanten mooi bruin worden. Dit kan dus ook in een pizzapan, maar zelf gebruik ik die niet. Je zult zien dat je brood tijdens het bakken nog 2 keer zo dik wordt. Je bakt ze tot ze een mooi bruin kleurtje krijgen.

Dit zijn de knoflooknaans. De eerste die ik maakte. Ik had het deeg heel erg geplet, dus ze waren me ook te plat geworden, maar smaakten wel heerlijk. Deze zijn gemaakt met gedroogde gist, ik heb al ontdekt dat ik verse gist fijner vind werken en dat het een beter resultaat geeft.

Dit zijn de koriandernaans, mijn favoriet. Ik heb een aantal gevuld met kaas voor het bakken, ook erg lekker.

Naans zijn een paar dagen houdbaar, na een dag of 3 zullen ze uit beginnen te drogen. Je kan ze dan even warmmaken onder de gril of in een pan, maar het makkelijkste is om als je veel naans hebt gemaakt een hoeveelheid in te vriezen. Eet ze dan wel binnen 3 maanden op, dan zijn ze het lekkerst. Even ontdooien voor gebruik en ook dan is even opwarmen onder de grill of in een pan zonder boter erg lekker.

Naans zijn lekker als hapje tussendoor, maar wij vonden ze ook erg geslaagd in combinatie met mijn linzensoep.

Eet smakelijk! Bil hana wa shiffa! Bon appetit!