Falafel is in huize B. een populair gerecht. Wij kochten ze vroeger gewoon kant- en klaar maar het is eigenlijk zo makkelijk en goedkoop zelf te maken dat we dit nu doen. De enige musthave is een goede hakmachine of blender die fijn genoeg maakt. En frituren kan zowel in een pan met zonnebloemolie als in de frituur. Je kan dezelfde temperatuur aanhouden als voor patat bakken. Hou er rekening mee dat je de kikkererwten een dag moet laten weken en daarna pas aan de slag kunt!
Wat heb je nodig?
- 500 gram gedroogde kikkererwten (geen kleintjes, koop goede kwaliteit liefst van een cm doorsnee)
- 1 hele bol knoflooktenen, ontdaan van alle velletjes en hak de grote tenen even doormidden
- 1 volle hand verse dille (30 gram dille, mag meer), in kleine stukken gesneden
- 1 bos lenteuien, ook in kleine stukken gesneden
- Zeezout
- zakjes bakpoeder
Bereiding
De kikkererwten moet je 24 uur in water laten weken. In die tijd zullen de kikkererwten in grootte verdubbelen dus gebruik een bak of kom die daar groot genoeg voor is.
De dag erna ga je de knoflook, dille, lenteui en de kikkererwten fijnhakken met je keukenmachine.
Als je alles goed fijn hebt gekregen, zo fijn als broodkorrels moet het worden, dan verdeel je alles in 4 delen. Dit kan je in zakjes invriezen. Het blijft makkelijk 3 tot 6 maanden goed in de vriezer.
Wil je het gebruiken dan laat je het volledig ontdooien. Daarna strooi je per portie er een half zakje bakpoeder overheen en zout naar smaak. Goed mengen en daarna kleine platte schijfjes vormen net voordat je ze in de frituur bakt. Ze mogen goed donkerbruin worden, maar niet zwart.
Falafel bak je op dezelfde temperatuur als je patat frituurt.
Gebakken falafel kun je ook nog een paar dagen in de koelkast bewaren. Blijft gewoon goed. Ook heerlijk in deze maaltijdsalade en een perfecte combinatie met verse broodjes en rauwkost en hummus of Sudanese foul.
Hmm, dit ziet er echt onwijs lekker uit! Ik ben gék op falafel!
nog nooit van gehoord maar het ziet er wel heel lekker uit :D
Ik koop altijd kant en klare maar dit ga ik zeker eens proberen!! Ik bak de kant en klare altijd in een koekepan, maar om de één of andere reden (okay, confession, ik kan NIET koken) worden ze altijd donkerbruin, bijna aangebrand, hoe laag ik de pit ook zet? Heb jij tips?? (frituren is geen optie)
Kun je ze ook gewoon bakken? :$ Ik heb m’n frituur de deur uit gedaan en olie in een pan durf ik niet meer aan aangezien de kookplaat pasgeleden in de fik stond omdat er een druppel olie op kwam. :S
Nee helaas niet. Tenzij je ze al half voorgebakken hebt in olie. Dus hoe dan ook zul je moeten bakken in olie haha.
Zelf nog nooit gemaakt, maar had er ooit eens een verpakking van gekocht om dat kan en klaar te maken en toen ik het wilde maken merkte ik dat het al over datum was. Maar mss dat ik toch maar es moet proberen om ze zelf te maken want ze zien er heerlijk uit!
Yummm, misschien vind ik het zo wel lekker (ben nooit zo’n liefhebber geweest) so must try!
oehh, dit is supergezond en lijkt mij heel lekker! ik ga het een x proberen!
Het is zoooo lekker! Je gaat verslaafd worden ;)
Heerlijk! Maar de geur die je daarna uitademt (knoflook) is alles behalve lekker :(
De oplossing: geen kauwgom, maar melk. Het werkt het beste als je de melk tijdens de maaltijd drinkt en niet daarna. Volgens de onderzoekers heeft volle melk het grootste effect. :)
En laat melk nou net niet smaken bij falafel. Gewoon lekker van het eten genieten zonder je druk te maken of je daarna uit je mond ruikt naar een vleugje knoflook.
Misschien heb je gelijk.
Fijne avond xx
Hoi,
waarvoor is de bakpoeder? Om bij het water te doen als je de kikkererwten laat weken? Ik denk het wel…
Hoi Judith,
Aan het einde van de blogpost kun je lezen waar het bakpoeder voor is. Dus niet om bij het water te doen waar je de kikkererwten in laat weken! ;)
mijn mama kocht altijd kant en klare en dat vond ik zoo’n droge boel, maar tot ze een keer een zakje kocht om het zelf te ”maken” dat was wel verassend lekker, dus misschien zijn deze wel lekkerder ik moet het een keertje proberen ! x
Ehhh vraagje is de paneermeel als laagje eromheen of gaat het in het mengsel? En heb je nog goede tip voor glutenvrije paneermeel?
Groetjes Olga
Het moest er eigenlijk in haha. Maar ik maak ze tegenwoordig helemaal zonder paneermeel. Is geen must :D
Lekker