Falafel is in huize B. een populair gerecht. Wij kochten ze vroeger gewoon kant- en klaar maar het is eigenlijk zo makkelijk en goedkoop zelf te maken dat we dit nu doen. De enige musthave is een goede hakmachine of blender die fijn genoeg maakt. En frituren kan zowel in een pan met zonnebloemolie als in de frituur. Je kan dezelfde temperatuur aanhouden als voor patat bakken. Hou er rekening mee dat je de kikkererwten een dag moet laten weken en daarna pas aan de slag kunt!

Wat heb je nodig?

 • 500 gram gedroogde kikkererwten (geen kleintjes, koop goede kwaliteit liefst van een cm doorsnee)
 • 1 hele bol knoflooktenen, ontdaan van alle velletjes en hak de grote tenen even doormidden
 • 1 volle hand verse dille (30 gram dille, mag meer), in kleine stukken gesneden
 • 1 bos lenteuien, ook in kleine stukken gesneden
 • Zeezout
 • zakjes bakpoeder

Bereiding

De kikkererwten moet je 24 uur in water laten weken. In die tijd zullen de kikkererwten in grootte verdubbelen dus gebruik een bak of kom die daar groot genoeg voor is.

De dag erna ga je de knoflook, dille, lenteui en de kikkererwten fijnhakken met je keukenmachine.

Je moet dit samen met de kikkererwten fijnmalen in een keukenmachine (hakmachine). Dit moet heel fijn en het apparaat moet flink wat kracht zetten om alles zo fijn te krijgen, vandaar dat ik een hakker gebruik.

Als je alles goed fijn hebt gekregen, zo fijn als broodkorrels moet het worden, dan verdeel je alles in 4 delen. Dit kan je in zakjes invriezen. Het blijft makkelijk 3 tot 6 maanden goed in de vriezer.

Wil je het gebruiken dan laat je het volledig ontdooien. Daarna strooi je per portie er een half zakje bakpoeder overheen en zout naar smaak. Goed mengen en daarna kleine platte schijfjes vormen net voordat je ze in de frituur bakt. Ze mogen goed donkerbruin worden, maar niet zwart.

Falafel bak je op dezelfde temperatuur als je patat frituurt.

Gebakken falafel kun je ook nog een paar dagen in de koelkast bewaren. Blijft gewoon goed. Ook heerlijk in deze maaltijdsalade en een perfecte combinatie met verse broodjes en rauwkost en hummus of Sudanese foul.

18 Comments
 1. Ik koop altijd kant en klare maar dit ga ik zeker eens proberen!! Ik bak de kant en klare altijd in een koekepan, maar om de één of andere reden (okay, confession, ik kan NIET koken) worden ze altijd donkerbruin, bijna aangebrand, hoe laag ik de pit ook zet? Heb jij tips?? (frituren is geen optie)

 2. Kun je ze ook gewoon bakken? :$ Ik heb m’n frituur de deur uit gedaan en olie in een pan durf ik niet meer aan aangezien de kookplaat pasgeleden in de fik stond omdat er een druppel olie op kwam. :S

 3. Zelf nog nooit gemaakt, maar had er ooit eens een verpakking van gekocht om dat kan en klaar te maken en toen ik het wilde maken merkte ik dat het al over datum was. Maar mss dat ik toch maar es moet proberen om ze zelf te maken want ze zien er heerlijk uit!

 4. Heerlijk! Maar de geur die je daarna uitademt (knoflook) is alles behalve lekker :(
  De oplossing: geen kauwgom, maar melk. Het werkt het beste als je de melk tijdens de maaltijd drinkt en niet daarna. Volgens de onderzoekers heeft volle melk het grootste effect. :)

 5. mijn mama kocht altijd kant en klare en dat vond ik zoo’n droge boel, maar tot ze een keer een zakje kocht om het zelf te ”maken” dat was wel verassend lekker, dus misschien zijn deze wel lekkerder ik moet het een keertje proberen ! x

 6. Ehhh vraagje is de paneermeel als laagje eromheen of gaat het in het mengsel? En heb je nog goede tip voor glutenvrije paneermeel?
  Groetjes Olga

Leave a Reply

Your email address will not be published.