Linzensoep | Sjorbat ades

Sjorbat ades

Linzensoep is in Egypte en Sudan bekend als sjorbat ades. Linzensoep is voor mij letterlijk fast food want het staat in een half uur op tafel. Linzen zijn een grote bron van plantaardige eiwitten en zit vol ijzer, mineralen en vezels. Linzensoep maak je met de kleine rode linzen.

Wat heb je nodig

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 grof gehakte grote ui
  • 1,5 theelepel gember
  • 1,5 theelepel komijn
  • 2 volle eetlepels geconcentreerde tomatenpuree
  • 125 gram rode linzen
  • 1 grote aardappel of 100 gram gekookte kikkererwten
  • 1 portie bottenbuillon of 2 bouillonblokjes (kip of groenten) of 2 eetlepels vegan bouillonpoeder
  • 1 liter water
  • 2 tenen knoflook
  • Zwarte peper
  • Zeezout naar smaak

Variatietips

  • Garneren met tahin, olijfolie, chilivlokken en verse kruiden naar keuze
  • Kikkererwten na het pureren toevoegen.
  • Voeg 1 theelepel gerookte paprikapoeder toe aan je kruiden
  • Voeg 1/2 theelepel kaneelpoeder toe aan je kruiden
  • Hou je van pittig? Voeg een theelepel sambal of een volle theelepel chilivlokken toe.

Bereiding

Fruit de ui een paar minuten in de olijfolie met de gember, komijn en tomatenpuree.

Voeg linzen, water en bouillon naar keuze toe en breng aan de kook.

Schil de aardappel en hak deze in stukjes. Laat ze garen in de zacht kokende soep. Gebruik je kikkererwten dan voeg je nu al gekookte kikkererwten toe.

Af en toe even rustig roeren tot de linzen uit elkaar zijn gevallen en de aardappel door te prikken is. Dit duurt ongeveer 20 tot 25 minuten. Daarna pers je de knoflook in de soep. Dit geeft een hele andere smaak dan als je die met de ui had meegebakken. Laat de soep even een paar minuten doorkoken, dan is de knoflook gaar.

Gebruik een blender of staafmixer om de linzensoep glad te maken. Proef en breng op smaak met zwarte peper en zeezout.

Garneer met je favoriete topping. Kikkererwten en vers gehakte kruiden smaken heerlijk. Tahin met olijfolie, verse koriander en chilivlokken zie je op de foto bovenaan. Wil je er wat naast eten dan zijn pogaca of een verse tosti heerlijk.


Sjorbat ades | Lentilsoup

Lentilsoup is known in Egypt and Sudan as sjorbat ades. Lentilsoup is for me real fastfood, in half an hour I have a full bowl to dig in. Lentils are a big source of vegetable proteins, iron, minerals and fibers. Lentilsoup is made with the small red lentils. They cook fast and taste delicious.

What do you need

  • 3 tbsp olive oil
  • 1 roughly chopped big onion
  • 1,5 tsp ginger
  • 1,5 tsp cumin
  • 2 full tbsp concentrated tomato paste
  • 100 grams red small lentils
  • 1 big potato or 100 grams chickpeas
  • 1 portion bone broth or 2 bouillon cubes (chicken or veg) or 2 tbsp vegan bouillon powder
  • 1 liter of water
  • 2 cloves of garlic
  • Black pepper
  • Sea salt to taste

Try these!

  • Garnish with tahin, olive oil, chili flakes and fresh herbes of your choice
  • Add some chickpeas in your bowl.
  • Add 1 tsp smoked paprikapowder to your spices.
  • Do you like it spicy? Add a tsp hot sauce or a full tsp chili flakes.

Instructions

Bake the onion in the olive oil with ginger, cumin and tomato paste.

Add lentils, water and bouillon of your choice and bring to boil.

Peel the potato, cut in pieces and let it cook in the simmering soup. If you use chickpeas in stead of potato now is the time to add them.

Stir to keep the lentils from the bottom of your pan. The lentils should fall apart and your potato should be soft. It takes 20-25 minutes. Press the garlic in the soup. It’s a different flavour then if you’d added them with the onion. Let the soup cook for a couple of minutes to cook the garlic.

Use a blender to make a smooth lentilsoup.

Time to garnish! I love chickpeas and fresh chopped herbs. In my picture you see tahin with olive oil, fresh cilantro and chili flakes. If you like to eat something next to your lentilsoup pogaca or a fresh grilled cheese sandwich are delicious.

12 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.