Sudanese Karkade

Sudanese Karkade

Wanneer je in Sudan op visite gaat krijg je vaak Karkadé te drinken. Mierzoet en tegelijk friszuur. Karkadé (spreek uit Kaarkadee) is de Sudanese benaming voor hibiscus. Hibiscusbloemen worden gedroogd en daarna gebruikt om thee van te zetten met veel suiker. Afgekoeld is dit een heerlijke limonade die wij graag drinken.

Hibiscus staat bekend om zijn bloeddrukverlagende eigenschappen. Mocht je daar gevoelig voor zijn drink dan geen hibiscus. Het ontspannende gevoel wat je merkt na een glas sterke Karkadé is daar aan te wijten ;).

Sudanese Karkade

Hibiscus wordt in de arabische landen al jaren gebruikt voor gezondheidsredenen. Naast de bloeddrukverlagende eigenschap werkt hibiscus ook bloedverdunnend, vochtafdrijvend, cholesterol- en triglycerideverlagend, ontsmettend voor blaas en urinewegen, is het een krachtig anti-oxidant en heeft het een beschermende werking voor de lever.

In westerse landen zit hibiscus vaak in samengestelde kruidenthee vanwege de mooie rode kleur en friszoete smaak.

Geef je borstvoeding, drink dan niet te veel hibiscus. Het heeft een remmende invloed op de productie.

Hibiscus Limonade

Vandaag deel ik mijn recept voor hibiscus limonade. Ik maak hem niet zo zoet zoals het in Sudan gedronken wordt en drink het ook regelmatig volledig zonder suiker.

Wat heb je nodig voor een liter Karkadé

  • 1 flinke eetlepel (met berg als je van sterk houdt) gedroogde hibiscus
  • 6 eetlepels rietsuiker
  • 1 liter kokend water
  • Theekan of Mason Jar

Wij nemen hibiscus altijd mee uit Sudan, hier in Nederland koop ik dezelfde kwaliteit hibiscus bij Pit-pit.com.

Bereiding

Doe de hibiscus en rietsuiker in je theekan of Mason Jar en giet daar het kokende water op. Hoe langer je het laat trekken hoe sterker de smaak. Ik laat de hibiscusblaadjes gewoon onderin de pot zitten, je kan een theefilter gebruiken wanneer je dat niet fijn vindt.

Je kan het na een minuut of tien trekken al drinken als warme thee. In de zomer laat ik het liever volledig afkoelen en zet ik het in een afgesloten Mason Jar in de koelkast. Heerlijke hibiscus limonade!

Maak je deze heerlijke Sudanese Karkadé of ander #WaymadiFood? Vergeet dan niet de hashtag als je een foto op social media geplaatst zodat wij je foto ook kunnen vinden ;) 

Love Madelon Post Signature

10 Comments
  1. Leuk! Volgens mij kreeg ik bij zwangerschapsyoga altijd ‘YogiTea’ met hibiscus erin. Maar dan heel licht getrokken. Als ik het zo lees, begrijp ik ineens waarom :) Het ziet er op deze manier (dus best sterk) wel heel lekker uit!

  2. Ik heb nooit geweten dat er hibiscus limonade bestaat! Ik ben zowieso dol op deze bloemen. Ze zijn zo mooi! En op basis van je omschrijving lijkt de limonade me heerlijk zoet en verkoelend. Een ideaal zomers drankje.

  3. Het is een heerlijk drankje dat ik vaak in de zomer maak en dan in een kan in de koelkast zet. Volgens mijn Egyptische schoonmoeder is karkadeh toch echt van origine een Egyptisch drankje dat inderdaad heet en kout gedronken kan worden.
    Ook lekkere drankjes die vooral in de ramadam in Egypte gedronken worden zijn tamar hindi gemaakt van tamarinde en amar el deen gemaakt van gedroogde abrikozen.

  4. Wat een leuk recept! Een tijd terug kocht ik hibiscus bij de toko, maar ik wist niet zo goed wat er mee te doen, ipv alleen door de thee. Ik ga dit proberen! Alleen de rietsuiker ga ik vervangen door kokosbloesemsuiker. Ik denk dat dat wel kan!

Leave a Reply

Your email address will not be published.