Laymoun Bil Nana

Er komen weer een paar heerlijk warme dagen aan, perfect voor Sudanese Laymoun bil Nana! Mijn andere favoriete Sudanese drankje heb je al eerder kunnen maken, mijn Mason Jar met Karkade staat al in de koelkast voor morgen.

Laymoun bil Nana is Arabisch voor limoen met verse munt, een drankje wat je in Sudan praktisch overal te drinken kan krijgen. Vaak mierzoet, ik maak het zelf graag wat lichter klaar. De combinatie van limoen en munt is een heerlijke dorstlesser en dat maakt deze limonade een echte must make voor warme dagen.

Misschien denk je wat is er nou zo speciaal aan limoen en munt limonade. Nou, deze is felgroen omdat je ook de schil van de limoen gebruikt. De limoenschil geeft niet alleen kleur maar ook smaak waardoor deze limonade bijzonder lekker smaakt!

Ik dronk deze limonade voor het eerst toen ik zelf in Sudan op vakantie was. Ik had nooit verwacht dat het zo gemakkelijk zou zijn om deze limonade zelf te maken. Behalve een blender en een zeefje heb je niet zo veel meer nodig dan de ingrediënten. Verder is deze limonade gekoeld echt het aller lekkerst. Doordat je gebruik maakt van citrus en munt is het wel het lekkerste om deze limonade op te drinken de dag dat je hem maakt. Het kan namelijk zijn dat de limonade op dag twee wat bitterder smaakt. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, maar wees hier van bewust.

Sudanese Laymoun bil Nana (Limoen en Munt Limonade)

Madelon
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Gang Drinken
Keuken Wereldkeuken
Porties 1

Equipment

 • Blender
 • Zeef
 • Kan

Ingrediënten
  

 • 1 limoen liefst biologisch
 • 6-10 eetlepels (riet)suiker of Greensweet Brown voor koolhydraatarme versie
 • verse munt blaadjes van ongeveer tien takjes
 • koud water

Instructies
 

 • Was je limoen. Gebruik het liefst een biologische limoen, je wilt de schil gebruiken en een schil vol pesticiden is niet gezond en erg bitter van smaak.
 • Snij je limoen door midden. Snij de kontjes er af en de limoen in kleinere stukken en doe de stukjes limoen in de blender.
 • Ik begin met 6 eetlepels (met klein bergje) rietsuiker. Doe deze ook in de blender. Je kan elke soort suiker gebruiken die je lekker vindt. Agave of honing is ook mogelijk maar deze veranderen de smaak. Met kristalsuiker krijg je felgroene limonade, met rietsuiker donkergroene limonade en met kokosbloesemsuiker groenbruine limonade.
 • Doe ook de verse munt blaadjes in de blender en vul deze aan met water tot de litermarkering. Zet je blender aan en laat deze alles fijn blenderen tot de limoenschil helemaal fijn is geworden en de limonade groen is gekleurd. Proef of de limonade zoet genoeg is naar je smaak. Zo niet dan voeg je meer suiker toe en laat opnieuw blenderen. Herhaal tot je tevreden bent over de zoetheid.
 • Doe je blender uit en schenk door de zeef de Laymoun bil Nana in een kan of Mason Jar. Ik gebruik het liefst Mason Jars omdat deze luchtdicht afsluiten en de smaak lang goed blijft in de koelkast.
 • Drink de Laymoun bil Nana binnen 24 uur na het maken en zet het afgedekt in de koelkast.
Trefwoord Drinken, Sudanees eten