Ik hou van avocado’s. Ze zijn romig, smaakvol en zitten super vol gezonde vetten. Avocado eet ik graag op brood met wat zeezout of met gerookte zalm en zwarte peper. Mijn hubby maakt er hele lekkere avocadosalade mee. Deze avocadosalade zie je op Instagram vaker voorbij komen. Echt heerlijk in combinatie met kip uit de Airfryer. Ik hou echt van mijn Airfryer haha. Deze salade is zo makkelijk te combineren dat we het regelmatig eten. Hij smaakt ook heerlijk bij diverse vleesgerechten zoals mijn lamsribben uit de tajine.

Salade staat hier bij bijna elke warme maaltijd op tafel. Vooral bij (bloemkool)rijstgerechten is salade een standaard bijgerecht bij de man. Ik heb zelf ook veel liever een flinke salade dan warme groenten bij mijn eten. Deze avocadosalade is een recept van mijn man en ik vind hem heerlijk. Lekker smeuïg door de romige avocado’s en knapperig door de komkommer en de ui.

Doordat we gebruik maken van ongebrande sesamolie krijgt de salade een licht exotisch smaakje en dat is heerlijk bij veel van mijn andere gerechten. Wanneer je nergens ongebrande sesamolie kunt vinden kun je deze uiteraard vervangen voor een goede extra vierge olijfolie. Ga niet voor de gebrande sesamolie, want dit geeft een heel ander soort smaak.

Wij vinden zelf de limoen een echte smaakmaker, en lekkerder dan citroen. Natuurlijk kun je deze ook gemakkelijk vervangen voor elkaar maar de echte traditionele smaak die voortkomt uit onze fusion keuken komt van de limoen. Verder gebruiken we niet zo heel veel kruiden omdat de groentes zelf al veel smaak hebben.

Avocadosalade

Madelon
5 van 1 stem
Gang Salade
Keuken Wereldkeuken
Porties 4

Equipment

 • Grote kom of schaal

Ingrediënten
  

 • 1 rijpe avocado
 • 1 grote tomaat
 • 1/2 komkommer
 • 1/2 rode ui
 • 1/2 limoen
 • 2 eetlepels ongebrande sesamolie of goede olijfolie
 • snuf fijn keltisch zeezout
 • 1/2 theelepel komijn

Instructies
 

 • Begin met het snijden van de tomaat, komkommer en rode ui. Alles moet ongeveer in gelijke blokjes gesneden worden. Soms schillen we de komkommer voor een verfijndere smaak.
 • Meng de tomaat, komkommer en rode ui in het diepe bord.
 • De salade wordt op smaak gebracht met komijn, limoen, zeezout en sesamolie. Wij gebruiken Sudanese ongebrande sesamolie. De Aziatische donkere sesamolie moet je dus niet hebben. Kun je niet aan deze sesamolie komen dan is extra vierge olijfolie een goede vervanger.
 • Om te voorkomen dat de avocado bruine plekjes krijgt voegen we die als allerlaatste toe. Het is oke als de blokjes avocado een beetje geplet worden tijdens het mengen.
 • Snijd de avocado over de lengte doormidden met een scherp mes. De pit wip je er uit door het mes er overdwars in te zetten. De pit is dan makkelijk los te wippen.
 • Terwijl de avocado nog in de schil zit snijd je vierkantjes met een mes. Van links naar rechts en van boven naar beneden een paar keer snijden zonder de schil te doorboren. Daarna kun je met een lepel alle blokjes er zo uit scheppen.
 • Breng de avocadosalade op smaak met zeezout en schep alles goed door elkaar.
Trefwoord Avocado, Salade