Arepa di pampuna

Arepa di pampuna, Antilliaanse pompoenpannenkoekjes! In 2011 plaatste ik het recept voor het eerste online en het blijft een van de meest gemaakte #Waymadifood recepten.

Arepa di pampuna

De ‘originele’ Antilliaanse recepten gebruiken minder pompoen dan ik doe. Meer pompoen zorgt voor hele romige pannenkoekjes die van binnen lekker zacht blijven. En stiekem een beetje gezond zijn. Heb je kinderen die niet makkelijk groenten eten dan zijn arepa di pampuna een smakelijke manier om groenten naar binnen te smokkelen ;)

Jullie weten dat ik niet van de super healthy recepten ben, er gaat hier dus wel rietsuiker in. Je kan dit weglaten of vervangen, zelf maak ik vanille rietsuiker die ik gebruik voor zoete baksels.

Toen ik klein was, waren arepa echt een verwennerij. Met een koemelkallergie waren veel lekkere dingen uit de supermarkt geen mogelijkheid. Gelukkig had ik mijn mama met Antilliaanse roots die deze verslavende pannenkoekjes maakte.

Arepa kun je niet alleen met pompoen maken, arepa di bacoba (met overrijpe banaan) is ook een optie!

Wat heb je nodig?

 • 450 gram pompoen (verse pompoen kan, is wel veel werk, bij AH en Jumbo koop je pompoenblokjes uit de diepvries)
 • 1 cup (spelt)bloem
 • 1 cup kookwater van de pompoen
 • 1/2 zakje bakpoeder
 • 2 eetlepels (vanille) rietsuiker (optioneel)
 • 2 eetlepels melkpoeder (optioneel)
 • 1 tl kaneel
 • 2 large bio eieren
 • handje rozijnen (optioneel, voor de zoetekauwen!)
 • theelepel zout
 • Koekenpan en roomboter of olie om in te bakken

Bereiding

Kook je pompoenblokjes tot ze gaar zijn. Ze zijn zacht in ongeveer 5-8 minuten. Ik gebruik mijn Kenwood Chef Premier om het beslag te maken. De gare pompoen giet ik af, maar gooi het kookwater niet weg. Hier zitten nog veel voedingsstoffen in! De pompoen verwerk ik als hij koud is. Het is belangrijk de pompoen goed af te gieten, anders krijg je niet de volle smaak in de arepa.

Alle ingrediënten, behalve de rozijnen als je die gebruikt, gaan in de keukenmachine en laat ik draaien tot ik een glad beslag heb. Het is een wat dikker beslag dan je voor Nederlandse pannenkoeken zou hebben.

Ik bak meestal met 2 of 3 pannen te gelijk dus ben vrij snel klaar met bakken. Roomboter geeft het lekkerste resultaat, kokosolie is een goed alternatief.

Je maakt kleine pannenkoekjes van ongeveer een halve soepscheplepel beslag per keer. Het bakken gaat verder zoals normale pannenkoeken. Let er wel op dat je vuur niet te hoog is. De pannenkoekjes blijven zacht van binnen, maar moeten wel goed gaar worden want er zitten eieren in het beslag.

Zijn ze mooi goudbruin dan zijn ze klaar. Warm of koud, ze zijn heerlijk. Wij eten ze heel vaak zonder beleg, maar je kan je uitleven met (poeder)suiker, een likje roomboter, slagroom, jam of stroop, maar ook met hartig beleg zoals kaas smaken de arepa di pampuna overheerlijk.

Arepa di pampuna overleven meestal de dag niet. Ze zijn verslavend lekker! Heb je er toch een paar over? Je kan ze rustig bewaren in de diepvries en op een later moment nog een keer warm maken of de volgende dag lekker van smullen bij je ontbijt of lunch.

Heb je een van mijn recepten gemaakt? Ik vind het superleuk om je resultaat te zien! Plaats je een foto op je social media, tag me en gebruik de hashtag #Waymadifood zodat ik je creatie ook kan zien ;)