Arepa di pampuna, Antilliaanse pompoenpannenkoekjes! In 2011 plaatste ik het recept voor het eerste online en het blijft een van de meest gemaakte #Waymadifood recepten.
Arepa di pampuna
De ‘originele’ Antilliaanse recepten gebruiken minder pompoen dan ik doe. Meer pompoen zorgt voor hele romige pannenkoekjes die van binnen lekker zacht blijven. En stiekem een beetje gezond zijn. Heb je kinderen die niet makkelijk groenten eten dan zijn arepa di pampuna een smakelijke manier om groenten naar binnen te smokkelen ;)
Jullie weten dat ik niet van de super healthy recepten ben, er gaat hier dus wel rietsuiker in. Je kan dit weglaten of vervangen, zelf maak ik vanille rietsuiker die ik gebruik voor zoete baksels.
Toen ik klein was, waren arepa echt een verwennerij. Met een koemelkallergie waren veel lekkere dingen uit de supermarkt geen mogelijkheid. Gelukkig had ik mijn mama met Antilliaanse roots die deze verslavende pannenkoekjes maakte.
Arepa kun je niet alleen met pompoen maken, arepa di bacoba (met overrijpe banaan) is ook een optie!
Wat heb je nodig?
- 450 gram pompoen (verse pompoen kan, is wel veel werk, bij AH en Jumbo koop je pompoenblokjes uit de diepvries)
- 1 cup (spelt)bloem
- 1 cup kookwater van de pompoen
- 1/2 zakje bakpoeder
- 2 eetlepels (vanille) rietsuiker (optioneel)
- 2 eetlepels melkpoeder (optioneel)
- 1 tl kaneel
- 2 large bio eieren
- handje rozijnen (optioneel, voor de zoetekauwen!)
- theelepel zout
- Koekenpan en roomboter of olie om in te bakken
Bereiding
Kook je pompoenblokjes tot ze gaar zijn. Ze zijn zacht in ongeveer 5-8 minuten. Ik gebruik mijn Kenwood Chef Premier om het beslag te maken. De gare pompoen giet ik af, maar gooi het kookwater niet weg. Hier zitten nog veel voedingsstoffen in! De pompoen verwerk ik als hij koud is. Het is belangrijk de pompoen goed af te gieten, anders krijg je niet de volle smaak in de arepa.
Alle ingrediënten, behalve de rozijnen als je die gebruikt, gaan in de keukenmachine en laat ik draaien tot ik een glad beslag heb. Het is een wat dikker beslag dan je voor Nederlandse pannenkoeken zou hebben.
Ik bak meestal met 2 of 3 pannen te gelijk dus ben vrij snel klaar met bakken. Roomboter geeft het lekkerste resultaat, kokosolie is een goed alternatief.
Je maakt kleine pannenkoekjes van ongeveer een halve soepscheplepel beslag per keer. Het bakken gaat verder zoals normale pannenkoeken. Let er wel op dat je vuur niet te hoog is. De pannenkoekjes blijven zacht van binnen, maar moeten wel goed gaar worden want er zitten eieren in het beslag.
Zijn ze mooi goudbruin dan zijn ze klaar. Warm of koud, ze zijn heerlijk. Wij eten ze heel vaak zonder beleg, maar je kan je uitleven met (poeder)suiker, een likje roomboter, slagroom, jam of stroop, maar ook met hartig beleg zoals kaas smaken de arepa di pampuna overheerlijk.
Arepa di pampuna overleven meestal de dag niet. Ze zijn verslavend lekker! Heb je er toch een paar over? Je kan ze rustig bewaren in de diepvries en op een later moment nog een keer warm maken of de volgende dag lekker van smullen bij je ontbijt of lunch.
Heb je een van mijn recepten gemaakt? Ik vind het superleuk om je resultaat te zien! Plaats je een foto op je social media, tag me en gebruik de hashtag #Waymadifood zodat ik je creatie ook kan zien ;)
Wow ik zag je post voorbij komen met “Arepa di Pampoena” en ik dacht neeeee (but in a good way) thats what I need right now for breakfast!! :-D maar ik heb niks in huis om het te maken!!
dat zijn mijn favoriete pannekoeken :) everrr <3 yummie
Ik was nieuwsgierig hoe een ander dit maakt. Ik ben er zelf aan verslaafd
40 jaar geleden had ik het van mijn oma toen geleerd om het te maken op Curaçao en zal je bekennen dat ik er eventjes was mee gestopt maar afgelopen jaren maakt ik het weer elke zondag. Het is een verslaving geworden. Elke week komen vrienden en familie bij mij eten. Met of zonder rozijnen het maakt mij niet uit.
Likey likey! Ik zal mam vragen of ze dit vanavond wil maken :)
Ziet er lekker uit, ik ben alleen niet zo dol op pompoen..
Ziet er heel lekker uit. Ik ga het insha allah een keertje uitproberen :) Xxx
Aha dat is het dus! Ik heb het denk ik wel is een keer gegeten, maar het kan ook zijn dat er wat anders als pompoen inging, is lang geleden. Klinkt lekker iig!
X
Banaan kan ook :D wel de overrijpe!
Ik heb nog nooit iets gegeten met pompoen er in, maar denk dat het erg lekker is. Dit ziet er in ieder geval heerlijk uit!
ziet er heerlijk uit, zou ik wel eens willen proeven!
jam dushi hoor :)
I will try this, het liefst vermijd ik suiker, dus dit is een goed recept om te proberen :D
Dag Madi!
Ik wil je gewoon eventjes laten weten dat ik vandaag die pompoen pannekoeken heb gemaakt!!! OMG wat zijn die lekker zeg!! Mijn zoontje van 10 mnd en hubsy hebben er ook enorm van genoten :-)! Super en bedankt voor dit recept
gr. een trotse mama
Hi Merisanna!
Wat leuk dat je een berichtje achterlaat. Zo fijn om te horen dat jullie hebben genoten van de Arepa!
Fijn weekend!
Groetjes Madelon
Kan dit ook gemaakt worden zonder melk?
Absoluut. De melk is optioneel. Zelf gebruik ik altijd het kookvocht van de pompoen als vocht in het beslag.