Foul is een gerecht wat je in meerdere Arabische landen kan terugvinden, elk met haar eigen bereidingswijze en kruidenkeuzes. De Sudanese foul ‘Foul Sudani‘ en Egyptische foul eten wij vaak. Beide lijken erg op elkaar al zijn er meerdere manieren van klaarmaken. Je hebt ook nog gebakken foul, Foul Matbough waarvan het recept ik een andere keer voor jullie uit zal werken. Dit is het recept voor Sudanese Foul.
Geschikt voor vegetariërs en voor vegan eters wanneer je de fetakaas weglaat.
Er zijn meerdere merken te krijgen die favabonen verkopen. Wij geven de voorkeur aan de merken Durra of Chtoura. Beide soms verkrijgbaar in grotere Jumbo’s of AH’s maar vooral bij Arabische toko’s. Zoek de versie zonder toegevoegde komijn, chili’s of tahina. Soms zijn de blikken foul, ook wel bekend als favabonen of foul medammes, gesorteerd op verschillende landen. Kies dan de Egyptische versie zonder de hiervoor genoemde toevoegingen.
Foul Sudani wordt traditioneel gegeten als ontbijt, maar je kunt het natuurlijk ook op een ander moment van de dag eten. Dit is voor ons thuis echt een ontbijt wat mijn man in het weekend maakt of wanneer er bezoek komt logeren.
Tijdens de ramadan vinden we dit ook een heerlijk gerecht om tijdens de iftar, de avondmaaltijd, te serveren. Samen met warm vers brood, salade, eventueel mijn shakshuka en een warme kom harira is dit echt genieten dan.
Foul Sudani
Equipment
- Pan
Ingrediënten
- 1 blik foul medames favabonen
- komijn naar smaak
- Sudanese of sesamolie sesamolie van ongebrande sesam, te koop bij arabische of somalische toko’s
- grof gehakte tomaat
- fetakaas optioneel
- halve fijngehakte ui
- verse fijngehakte kruiden zoals peterselie of koriander
Instructies
- Je doet het blik boven inclusief het vocht in een steelpannetje en laat het samen met een flinke scheut Sudanese sesamolie, een eetlepel komijn en grof gehakte tomaat koken tot de favabonen goed zacht zijn. Doe het vuur niet te hoog. Dit duurt ongeveer een kwartiertje.
- Zodra de foul goed gaar is doe je alles in een diep bord en kneus je de bonen een beetje. Het zal er uit zien als een dikke brij.
- Wij doen er daarna geraspte fetakaas over (geen must) nog een paar eetlepels sesamolie, een halve kleingesneden ui en extra komijn. Ik eet de fetakaas niet vanwege de koemelkallergie van mister Z. Het smaakt er heerlijk fris bij maar is geen must. De rauwe fijngehakte ui is wel een dealbreker, die moet er echt in ;)
- Foul eet je op de Arabische manier met de hand met Arabisch (plat)brood. Dit brood is te koop bij arabische bakkerijen en ligt ook in veel arabische toko's. Een goed alternatief zijn volkoren pitabroodjes die je vers afbakt.
Notities
- gekookte of gebakken eitjes
- zelfgemaakte friet of gebakken aardappeltjes
- gesneden tomaat en komkommer bestrooid met zeezout en wat komijn
- gemarineerde olijven
- Sudanese Salatat Aswad (Geroosterde Aubergine salade)
- Sudanese Hummus
- Sudanese Falafel
- Sudanese Salatat Dakwa
Waarom, waarom, waaaaarom zie ik dit altijd midden in de nacht en heb ik nu voor de 100e keer trek door jou. Waarom!
Dan plan ik ze op het juiste tijdstip in hahahaha.
Alles is lekker met feta
op werk……..IK HEB HONGER!
Het ziet er gezond uit!
Ik lig naast mijn stoel…echt zo lekkerrrrrrrrrrr…..ga dit zeker weten heel snel maken! Thanks for sharing xx
Lekker!!!! Ik ga deze in sha Allah maken! Bij lidl verkopen ze feta van geitenkaas geloof ik! Hier ook KMA maar die feta kan ik wel eten Alhamdoulilah
Dat is een goed idee!
Hi Madelon, dat ziet er allemaal heerlijk uit en vooral gezond!
Graag ontvang ik informatie.
Lieve groet,
Angeline
Oooh, dit vind ik er allemaal erg lekker uitzien!
Deze gaat ook bij mijn receptenverzameling( 700+)!
Ziet er heerlijk uit! Liefs, Jis