sudanese foul
Foul is een gerecht wat je in meerdere Arabische landen kan terugvinden, elk met haar eigen bereidingswijze en kruidenkeuzes. De Sudanese foul ‘Foul Sudani‘ en Egyptische foul eten wij vaak. Beide lijken erg op elkaar al zijn er meerdere manieren van klaarmaken. Je hebt ook nog gebakken foul, Foul Matbough waarvan het recept ik een andere keer voor jullie uit zal werken. Dit is het recept voor Sudanese Foul.

Geschikt voor vegetariërs en voor vegan eters wanneer je de fetakaas weglaat. 

Er zijn meerdere merken te krijgen die favabonen verkopen. Wij geven de voorkeur aan de merken Durra of Chtoura. Beide soms verkrijgbaar in grotere Jumbo’s of AH’s maar vooral bij Arabische toko’s. Zoek de versie zonder toegevoegde komijn, chili’s of tahina. Soms zijn de blikken foul, ook wel bekend als favabonen of foul medammes, gesorteerd op verschillende landen. Kies dan de Egyptische versie zonder  de hiervoor genoemde toevoegingen.

sudanese foul-2

Wat heb je nodig

  • 1 blik foul medames (favabonen)
  •  komijn
  • Sudanese of sesamolie (sesamolie van ongebrande sesam, te koop bij arabische of somalische toko’s)
  • grof gehakte tomaat
  • fetakaas (optioneel)
  • halve fijngehakte ui
  • verse fijngehakte kruiden zoals peterselie of koriander

sudanese foul

Bereiding Sudanese Foul ‘Foul Sudani’

Je doet het blik boven inclusief het vocht in een steelpannetje en laat het samen met een flinke scheut Sudanese sesamolie, een eetlepel komijn en grof gehakte tomaat koken tot de favabonen goed zacht zijn. Doe het vuur niet te hoog. Dit duurt ongeveer een kwartiertje.

Zodra de foul goed gaar is doe je alles in een diep bord en kneus je de bonen een beetje. Het zal er uit zien als een dikke brij.

Wij doen er daarna geraspte fetakaas over (geen must) nog een paar eetlepels sesamolie, een halve kleingesneden ui en extra komijn. Ik eet de fetakaas niet vanwege de koemelkallergie van mister Z. Het smaakt er heerlijk fris bij maar is geen must. De rauwe fijngehakte ui is wel een dealbreker, die moet er echt in ;)   sudanese foul

Foul eet je op de Arabische manier met de hand met Arabisch (plat)brood. Dit brood is te koop bij arabische bakkerijen en ligt ook in veel arabische toko’s. Een goed alternatief zijn volkoren pitabroodjes die je vers afbakt.what did we eat 12-3

Foul kun je prima zo eten maar je kan er een uitgebreide maaltijd van maken door de foul en brood te combineren met kleine gerechten:

what did we eat 12

Eet smakelijk!

Love Madelon